M_Online_BONART_1280X150

Notícies

L’artesà picapedrer Jordi Barbany parlarà sobre Gaudí a la Nau Gaudí

L’artesà picapedrer Jordi Barbany parlarà sobre Gaudí a la Nau Gaudí
bonart mataró - 10/10/13

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, ha una nova conferència en el marc del cicle “Els Dijous de la Nau Gaudí”. La sessió “Gaudí i els artesans” ha anat a càrrec d’en Jordi Barbany, representant de la tercera generació d’una família d’artesans picapedrers catalans que lidera una empresa centenària que tot desenvolupant una activitat tradicional  i artesanal, ha estat capaç d’incorporar les últimes tecnologies a les seves tècniques de treball. La seva xerrada ha sigut presentada per l’artista mataroní Manuel Cusachs, qui compta amb diverses escultures a l’obra de la Sagrada Família, fet que l’uneix amb en Jordi Barbany, qui també és un estret col·laborador artesà del mateix temple i del propi Cusachs, i un profund coneixedor de l’obra de l’Antoni Gaudí des d’una de les vessants menys conegudes de l’arquitecte. Durant la seva xerrada, Barbany ha comentat que  “el somni de Gaudí ha permès mantenir i evolucionar oficis que haurien desaparegut” i que la seva “genialitat exigia una absoluta complicitat amb els artesans col·laboradors”.

El taller d’en Jordi Barbany, la empresa centenària Granits Barbany, ha col·laborat amb diverses de les columnes del Temple, entre elles, les que estan presents al l’atri, i també amb els frontons dels finestrals de l'àbsis.  Barbany ha assegurat que “com a artesans, hem patit els capricis de Gaudí;  com a ciutadans, l’hem gaudit”.

Aquesta nova edició de “Els Dijous de la Nau Gaudí” estarà dedicada fins a finals d’any a la figura de l’arquitecte que fa 130 anys va construir a Mataró el seu primer edifici --únic al món-- i que va ser restaurat l’any 2002 per l’arquitecte mataroní Manuel Brullet.  Es dóna la circumstància, a més, que el 1883 va ser l’any en que Gaudí també va rebre l’encàrrec de la continuació de la construcció del Temple de la Sagrada Família a Barcelona.

L’activitat s’emmarca dins de la celebració de les efemèrides dels tres edificis de la ciutat de Mataró construïts per arquitectes destacats internacionalment, que a més de la nau construïda per l’Antoni Gaudí fa 130 anys, són: el Mercat del Rengle, que compleix 120 anys, obra de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch,  i l’edifici de La Presó, de l’arquitecte Elies Rogent, que celebra el seu 150è aniversari. Els principis arquitectònics definidors d’aquests tres edificis van ser després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època. Totes les activitats que formen part d’aquesta celebració estan organitzades per l’Ajuntament de Mataró, el Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, i les Biblioteques de Mataró.

El primer cicle “Els Dijous de la Nau Gaudí” es va posar en marxa el 2012 en el marc de la seu de la Col·lecció Bassat, on mensualment es presenten conferències protagonitzades per experts en art. El cicle ha conformat un espai obert de debat i de diàleg que ha trobat el seu lloc a l’oferta cultural de la ciutat de Mataró el segon dijous de cada mes a les 19.30h a la Nau Gaudí. 

 

Banner Didier 180 x 180 pxBanner-HCB-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88