Artur Ramon Art de Barcelona comença la temporada amb una nova exposició en la que teixeix relacions entre obres d’art molt diverses del Manierisme a l’actualitat. La mostra “Analogies”, que es podrà veure fins al febrer de 2014 permetrà comparar obres de primer nivell d’artistes com Miquel Barceló, Antoni Tàpies, Marià Fortuny, Edgard Chahine o els germans Pere i Josep Santilari, que estableixen un diàleg atemporal.
La nova exposició d’Artur Ramon Art és una aposta per donar a conèixer la seva visió transversal de l’art a través d’algunes de les millors peces que han passat per la galeria. Artur Ramon explica que “l’art és art, més enllà de l’espai i del temps, i és cert que hi ha una línia subtil que, com la tela d’una aranya, associa unes obres amb d’altres”. Fidels a aquesta creença i al seu llegat com a antiquaris i galeristes “Analogies” és una mostra que recull un ventall molt extens d’obres –de la pintura a les arts decoratives- que van cronològicament del Manierisme a l’actualitat fetes a Espanya i a Itàlia.
Les obres presents a la nova mostra d’Artur Ramon es relacionen entre sí per diferents motius. Sigui perquè formen parella o formen part d’un grup, perquè comparteixen temàtica, estil, tècnica o proposta estètica, “Analogies” és una proposta sorprenent que permet mirar les peces des d’una nova perspectiva i en un entorn únic.
Així, hi podem trobar el diàleg que estableixen la vanitas del Sant Jeroni del pietós Luis de Morales amb les natures mortes que, quatre segles més tard, han revisat els germans Josep i Pere Santilari en clau actual. O bé el treball sobre el llenç blanc de les Tres marques sobre blanc d’Antoni Tàpies que es podria transformar en els Peixos frits que esquincen la tela de Miquel Barceló. Es relacionen també els camperols o vagabunds de Josep Tapiró i Edgard Chahine, i el Col·leccionista de rellotges de Giuseppe Bonito amb un estudi d’un rellotge per al Col·leccionista d’estampes de Marià Fortuny. És interessant estudiar l’espiritualitat natural d’una parella de quadres de Francisco Collantes i el vincle entre els naixements del barroc Felipe de Ribas i l’aiguafort sobre el mateix tema de Rómulo Cincinato.
Sota la premissa de que “la història de l’art és la història de les analogies, de les línies subtils que uneixen unes obres amb d’altres, com baules imaginàries d’una mateixa cadena”, Artur Ramon Art es vesteix de gal·la per reivindicar el seu llegat d’antiquaris, en el sentit més noble i generalista de la professió, i de galeristes. L’exposició “Analogies”, per altra banda, també servirà per estrenar l’espai superior de la galeria de Barcelona, completament renovada. La mostra s’inaugurarà el proper 30 d’octubre a les 20 hores i es podrà visitar fins el febrer de 2014.