JP_Bonart-1280x150px-Online-

Notícies

Primera edició de RAYO. Festival d'arts visuals expandides a Cineteca i Matadero Madrid

Primera edició de RAYO. Festival d\'arts visuals expandides a Cineteca i Matadero Madrid
bonart madrid - 23/09/19
Cineteca i Matadero Madrid presenten, del 3 al 6 d'octubre, la primera edició de RAYO. Festival d'arts visuals expandides, una trobada de quatre dies que transita entre els camps del visual i el sonor, i les seves múltiples interseccions. El festival neix per provocar i produir hibridacions audiovisuals en què artistes de diferents disciplines treballen junts per crear una peça escènica nova, i tindrà lloc del 3 al 6 d'octubre amb el patrocini de Cerveses La Verge, el suport de l'Ambaixada de Portugal, Institut Camões i la Mostra de Cultura Portuguesa, l'Ambaixada del Canadà a Espanya, i la col·laboració de DIMAD i el Centre de residències artístiques de Matadero Madrid. Comissariada per Pedro Portellano i l'equip de Cineteca Madrid, la programació de RAYO la formen artistes visuals, músics, cineastes, artistes sonors, vjs, performers, creadors 3D ... Artistes que treballen els camps visuals i sonors des de perspectives i eines diferents, però sempre tractant d'arribar al mateix lloc: aquell en el qual l'expressió artística aconsegueix expressar una idea i connectar-la amb el públic. Cada artista que participa en aquesta primera edició prové d'un background diferent i al festival presentaran peces col·laboratives amb les que transformen el seu treball i el porten més enllà dels seus propis límits, creant experiències úniques per al públic.

El festival arrencarà el  3 d'octubre amb el projecte A Perpetual Now of Instantaneous Visibility, de l'artista visual i cineasta alemanya-italiana amb residència a Berlín Rosa Barba, en col·laboració amb el compositor i bateria nord-americà Chad Taylor, cofundador de la Chicago Underground Orchestra. Transitant entre l'escultura, la instal·lació i la performance, Barba i Taylor convertiran els projectors de cinema en una extensió visual de la bateria, i a aquesta en una extensió sonora dels projectors. Sincronia entre llum i so que donarà com a resultat una pel·lícula creada en temps real, immediata i efímera.

El 4 d'octubre, els protagonistes seran el director de cinema Pedro Costa, un dels noms claus del cinema contemporani mundial; i Us músics do Teixeixo, ensemble centrat en la música barroca fundat per Marcos Magalhães i Marta Araújo. Al festival RAYO, presentaran una versió especial d'As Filhas do Fogo, un espectacle conjunt, entre el teatre, el cinema i el musical, que passeja pels dies i les nits, la misèria, la foscor dels carrerons i les vides invisibles de les persones migrants.

La programació del 5 d'octubre començarà amb la performance col·laborativa de Pedro Maia i Robert Lippok Negative Space, en la qual construeixen paisatges sonors i visuals en temps real. Maia, cineasta i vj portuguès resident a Berlín, treballarà manipulant i forçant els límits estètics de l'analògic a través dels seus projectors de 16 mm, mentre que el compositor Robert Lippok, que va ser membre de la mítica banda de krautrock To Rococo Rot, construeix una contrapartida sonora a força d'experimentació electrònica.

RAYO presentarà també aquesta nit dues grans actuacions a l'aire lliure a la Plaça Matadero. Amb la primera d'elles, la compositora Yamila proposa una investigació sobre l'expansió de la idea tradicional de concert. Partint del seu últim àlbum, Ires Fajro (2019), Yamila recluta dos col·laboradors, l'artista multimèdia Federico guardabraç i el performer i ballarí Diego Echegoyen, al costat dels quals aconsegueix que la seva música ressoni en altres disciplines i es converteixi en una experiència escènica més completa. Música, espai escènic, virtualitat i moviment es donaran la mà en aquest projecte desenvolupat a Centre de residències artístiques de Matadero Madrid.

SS_Bonart-180x180-OnlineBonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal