Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, presenta, I a fora què? Projectes educatius 2018-2019.I a fora què? és la presentació en format expositiu de quatre projectes educatius duts a terme durant el curs 2018-2019, tot ells desenvolupats amb col·lectius diversos.
Aquests projectes exemplifiquen quan d’important és estendre l’acció del museu més enllà dels seus murs, ampliant el seu àmbit territorial per tal de teixir xarxa amb la diversitat de col·lectius que conformen la societat balear. Que l’art contemporani és una eina a l’abast, que ens permet reflexionar sobre la memòria i la identitat, les nostres realitats, les problemàtiques d’actualitat i ens possibilita projectar un futur diferent i que el museu és un motor social, es posa de manifest en aquesta presentació de processos i resultats dels diferents projectes.
– «Cos i gènere: projectes transversals des de l’art contemporani». Programa de formació permanent de professorat amb aplicació real a l’aula, organitzat amb el CEP de Palma Jaume Cañellas Mut i amb la col·laboració de l’ESADIB. Es treballen qüestions de gènere vinculades al llenguatge de la performance. El curs 2018-2019 ha participat professorat i alumnat de l’IES Son Pacs, IES Politècnic, IES Santa Maria i IES Sineu.
– «BUS 7. Projecte Interbarris. De la barriada a la urbanització». Projecte realitzat entre el 2017-2019 que ha pretès crear, a partir de les practiques artístiques contemporànies, una cartografia dels diferents barris de Palma travessats per la línea 7 i utilitzar el propi bus com a plataforma de visibilització. Ha estat un projecte organitzat amb l’EMT i amb la col·laboració de Fundació Guillem Cifre de Colonya. Durant el curs 2017-2018 treballàrem amb un grup de veïns del barri de Son Gotleu i durant el curs 2018-2019 ens centràrem en treballar amb els veïns dels barris de Son Dameto i Son Espanyolet.
– «Entre Mirades». Treballar amb el col·lectiu de la tercera edat és una de les línies d’actuació per les que aposta el museu. Aquest projecte s’emmarca en el programa Gran Gent/Gent Gran que aquesta vegada reflexiona sobre la identitat i el retrat, a través d’obres de l’exposició «FACES. Un diàleg entre la Col·lecció Es Baluard i la Col·lecció BEEP d’art electrònic». Es va portar a terme a diferents centres residencials de l’illa (Palma, Santanyí, Marratxí i Alcúdia). Hi col·labora Domus Vi.
– «Aflorar… Teixit emocional». Taller de creació tèxtil a càrrec de l’artista Tatiana Sarasa emmarcat dintre de les activitats al voltant de l’exposició «Alma. Mèdiums i visionàries». Durant els mesos d’abril i maig de 2019 treballàrem amb un grup de dones de Càritas – Cala Major. Les sessions que es van dur a terme serviren perquè el grup de dones participants canalitzessin el seu costat més intuïtiu i emocional a través dels mitjans facilitats per l’artista, la qual cosa va permetre que afloressin les històries vitals de les participants, que van ser compartides pel grup. Un espai de trobada per a l’activació de ressonàncies a través de la utilització de mitjans artístics.
A la imatge, projecte "I a fora què?".