2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Exposicions

El Museu d’Arqueologia de Catalunya acull una exposició sobre neandertals

El Museu d’Arqueologia de Catalunya acull una exposició sobre neandertals
bonart barcelona - 12/11/13

Del 14 de novembre del 2013 al 16 de febrer del 2014 el Museu d’Arqueologia de Catalunya de Barcelona (Passeig de Santa Madrona, 39-41) presenta Neandertals a Catalunya. Els neandertals (Homo neanderthalensis) eren una espècie fòssil resultat d’un llarg període de l’evolució humana a Euràsia de grups humans procedents del continent africà (300.000-135.000 anys enrere). Tenien una organització social complexa i similar a la dels humans moderns (Homo sapiens), tractaven alguns dels seus morts de manera diferenciada, utilitzaven ornaments i pigments, dominaven la producció del foc i tenien una gran capacitat cranial, a més de ser extraordinàriament musculats. No hi ha consens científic sobre molts aspectes de l’origen i l’evolució d’aquesta espècie, ni sobre com va desaparèixer, tot i que actualment es pensa que va quedar assimilada pels humans moderns.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya acollirà del 14 de novembre fins al 16 de febrer de 2014 l'exposició Neandertals a Catalunya, organitzada pels grups de recerca de la UB Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP-GRQ), Didàctica del Patrimoni, Museografia Comprensiva i Noves Tecnologies (DIDPATRI) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Repassa els jaciments de l’època dels neandertals a Catalunya i explica quin era l’entorn d’aquesta espècie, que va viure fins fa 37.000 anys i que va conviure amb els humans moderns. En l'exposició s’alternen les il·lustracions i els textos amb l’exhibició de fòssils, com ara la mandíbula de neandertal que investigadors de la UB van identificar l’any 2005 a Sitges i que és una de les poques restes humanes d’aquesta espècie que es conserven al nostre país.

Neandertals a Catalunya també inclou material lític de diversos jaciments. Hi ha apartats sobre quina era la dieta dels neandertals, basada en el consum de carn complementat amb peix, marisc i recursos vegetals; quines creences tenien, o com era el medi ambient en què vivien. Així mateix, s’explica que a Catalunya tan sols hi ha dos jaciments on s’hagin trobat restes humanes de neandertals: una antiga pedrera al Pla de la Formiga, a prop de Banyoles (Pla de l’Estany), i la cova del Gegant, al terme municipal de Sitges. A més, la cova de Mollet (Serinyà, Pla de l’Estany) ha proporcionat una resta que no s’ha pogut determinar si correspon a un neandertal o bé a un preneandertal. L’exposició disposa també d’un taller didàctic dissenyat pel grup de recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona i realitzat per l’empresa SCHOLA. Didàctica Activa

300x300La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88