El Gabinet Numismàtic de Catalunya del Museu Nacional (MNAC) organitza els dies 27 i 28 de novembre la dissetena edició del curs de numismàtica que enguany reivindica el segle xix i la Revolució Industrial a Catalunya.
Després del tancament de la Casa de la Moneda de Barcelona –La Seca– arran de la desfeta del 1714, la Ciutat Comtal no va disposar d’un establiment monetari propi fins al segle xix quan, per resoldre urgències monetàries, es va reobrir el 1808. A partir d’aleshores, va esdevenir un taller que va protagonitzar el desenvolupament industrial del país en el sector monetari, especialment, durant els anys 40 i 50 del segle xix, quan es construeixen premses per encunyar moneda, s’aixequen les xemeneies de vapor, es construeix el primer ferrocarril a la península i La Maquinista Terrestre y Marítima comença a produir el material necessari per construir els edificis en ferro colat que encara avui formen part del patrimoni industrial de la ciutat. La seca va protagonitzar, en aquesta època, també, debats polítics i econòmics sobre la seva pròpia existència que no semblem tan allunyats avui.
Aquest curs abordarà la transformació de l’establiment monetari tradicional en una fàbrica de fer diner en ple centre de Barcelona, a través d’un seguit de conferències a càrrec de prestigiosos historiadors. L’objectiu és presentar materials i dades inèdites que contribueixin a oferir una visió de conjunt que ajudi a interpretar l’ús, la producció i l’evolució de la Seca de Barcelona en aquella centúria prodigiosa plena de reptes de tota mena.
En el curs es tractarà la producció de moneda d’una seca encarregada d’atreure la divisa estrangera del comerç americà a la ciutat per dinamitzar l’economia local, la modernització de la maquinària i la introducció del vapor, apropar-nos a les restes materials i documentals que s’han recuperat sense oblidar l’anàlisi de l’edifici de l’antiga fàbrica de moneda, exemple, únic a Barcelona, com a testimoni d’aquest tipus d’arquitectura industrial.
El curs té una durada de 12 hores i està coordinat per Albert Estrada-Rius, conservador del Gabinet Numismàtic de Catalunya del Museu Nacional. Amb motiu d’aquest curs s’ha editat un volum que recull les ponències i que es lliurarà als assistents. Aquesta publicació col·lectiva serà imprescindible per a tots aquells que estimin la història de Barcelona i vulguin conèixer els secrets d’un dels seus establiments més preuats i més desconeguts.