banner-oro-1280x150

Notícies

Inauguració de l'exposició "Cork in progress" al Museu del Suro

Inauguració de l\'exposició \
bonart palafrugell - 19/11/13

El  dia 23 de novembre de 2013, a les set de la tarda, s’inaugurarà l’exposició Cork in Progress al Museu del Suro de Palafrugell. Presentarà l’acte Francesc Jiménez, president de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK).

Cork in Progress és el nom genèric de la campanya de comunicació que es desenvolupa temporalment entre la inauguració del nou Museu (finals de juny de 2012) i la inauguració de l’exposició permanent (prevista entre els anys 2014 i 2015). Aquesta campanya sorgeix de la voluntat del museu d’adreçar-se als escolars, a la població local i el territori surer i, finalment, al públic turístic.

L’actual exposició del museu és provisional i amb aquest projecte s’ha volgut per un costat adequar-la per a una millor experiència del visitant i també educativa i, per altra banda, explicar que el museu és una institució que està encara en plena transformació i obrir un canal de participació de l’usuari en aquest procés de canvi.

La intervenció que s'inaugura té l’objectiu de fer el museu directament i totalment accessible, a més dels visitants catalans, als que usin el castellà, l’anglès i el francès (englobant més del 90% dels visitants actuals del museu). S’ha adequat en aquest sentit l’audiovisual Can Mario una història excepcional i tots els continguts de l’exposició (que també s’ha ampliat amb elements interactius i de manipulació, així com d’espais de participació).

Amb aquesta ampliació la visita al museu constarà de quatre parts. Començant per l’audiovisual Can Mario una història excepcional, seguint per un recorregut des del bosc fins al treball a la fàbrica per obtenir taps, discos, paper i aglomerat, un espai per conèixer el suro i experimentar amb ell i, finalment, un espai de participació per conèixer l’opinió dels visitants sobre el que hauria d’ésser el museu.

Amb la incorporació dels nous elements es tindrà una visió clara del recorregut des de l’obtenció de la matèria primera fins la fàbrica. El visitant podrà tenir noves experiències manipulant el suro sota diferents formes (pelagrí, suro de reproducció, aglomerats diversos, taps...), observar-lo amb lupes binoculars i comprovar, a través d’aparells interactius, algunes de les seves propietats físiques (aïllant tèrmic, aïllant del so, flotabilitat o lleugeresa i la capacitat d’arrapar-se). També s’han afegit objectes puntuals vinculats a la “cultura del suro” entre els quals destaca l’estendard de suro del cor La Taponera, obra de filigrana realitzada l’any 1883 pel metge palafrugellenc Josep Martí Vintró.

Amb la idea que la vessant educativa sigui un eix de treball principal del museu, tot aquest treball que ara s’inaugura va acompanyat també d’una ampliació important de les propostes de visites guiades i tallers per escoles i famílies.

Una altra novetat que forma part del projecte Cork in Progress és la ubicació a l’espai de recepció del museu d’una guardiola. Aquest és un element que no és gaire habitual en els museus catalans (a diferència dels anglosaxons), però donada la gratuïtat de l’accés al museu i la voluntat de reforçar el màxim que sigui possible el servei educatiu, s’ha considerat important la col·laboració que pot suposar l’eventual recaptació que, en tot cas, repercutirà directament en aquest servei. 

DP_Bonart-180x180thumbnail_arranzbravo. general 04-2014

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88