L’Espai d’Art del Celler Espelt, de Vilajuïga, presenta del 29 de novembre una nova exposició de la seva temporada tardor-hivern 2013. En aquesta ocasió és una mostra de pintures i escultures amb un duet d’artistes que treballen les dues matèries Emili Biarnés i Bonaventura Ansón.??
Emili Biarnés.? Nascut a Barcelona, resideix des de fa temps a Cervià de Ter, on té instal·lat el seu estudi taller. Els seus inicis en el món de l’art es remunten cap a mitjans dels anys 70, quan estudia Disseny Industrial a l’Escola Llotja, de Barcelona i els posterior anys amb la realització de cursos monogràfics de ceràmica. L’any 1987 va crear el seu propi obrador a Sant Pere de Torelló, i des del 1991 resideix i treballa a Cervià de Ter, des d’on desenvolupa un treball propi de creació, investigació i recerca al voltant de les formes i els esmalts ceràmics. El tret característic actual de les seves obres són les ceràmiques elaborades amb fang vermell cuita a 1040ºC combinat amb la utilització, -segons les obres-, del torn, planxa,etc. I amb el llustrat metàl·lic contemporani –carbonacions-, engalbes i esmalts propis. Es tracta de sèries curtes i peces úniques. La seva obra és present en diferents poblacions i en publicacions especialitzades. Al llarg de la seva carrera ha realitzat diferents exposicions tant al nostre país com a Bèlgica, Holanda, França, Alemanya, França, UK, etc.?L’artista mateix ens diu: ”Visc la ceràmica amb fascinació i obsessió. Em fascina el llenguatge de la terra, la capacitat del foc per definir la forma i el temps. M’obsessiona ser un element més d’aquest magma, aconseguir una empremta temporal, intervenir....Ser allà on es troben l’ull com a lent objectiva,la ment com a pantalla subjectiva”.??
Bonaventura Ansón.? Pel que fa a Bonaventura Ansón, artista autodidacte nascut a Tossa i resident des de fa anys a Girona, es va iniciar en el món de l’art l’any 1967, participant en premis, concursos i exposant per diferents ciutats de l’Estat. Uns anys més tard, el 1976, s’instal·la a París on viu durant alguns anys i realitza un curs de gravat a la “Cité International des Arts” . És a partir de l’any 1980, quan viatja a Carrara on comença la seva obra escultòrica en marbre i quan -tot i no abandonar la pintura-, el seu treball artístic es dirigeix majoritàriament cap a l’escultura, no només en pedra sinó també en altres materials com el bronze, la fusta, la forja en ferro i l’acer corten. A la dècada dels 90, surt a la llum una obra nova amb la reflexió del pas del temps: les “Ampolles buides”. Amb aquesta motivació, l’artista fa una reflexió profunda sobre com la vida s’esmuny sense que, tantes vegades, en prenguem consciència. A partir del començament del nou segle, ja en els 2000, les seves escultures agafen com a tema “El mar”. Realitza nombroses exposicions i simpòsiums a Itàlia i té obres públiques en diferents ciutats. L’any 2004 inicia un canvi en els materials utilitzats fins aquell moment i afegeix un nou element en les seves escultures: el metacrilat al que considera molt adient per a plasmar la seva nova obra. Així doncs, aquest material el veiem barrejat amb la fusta, l’acer, el marbre i també sol. En els últims anys, ha treballat sobre el tema genèric de la llibertat, no només en l’aspecte físic, sinó que, prioritàriament, l’interès s’ha dirigit a la llibertat del pensament i en la filosofia del nostre interior.?Presenta ara, a l’Espai d’Art del Celler Espelt, els primers treballs d’aquesta temàtica: la banalitat de tot allò només matèria .?
La mostra d’aquests dos artistes es podrà veure a l’Espai d’Art del Celler Espelt fins al 15 de desembre en l’horari habitual d’obertura al públic. La inauguració tindrà lloc el, 29 de novembre, a partir de les 8 del vespre i la presentació anirà a càrrec de la directora de la Fundació Valvi, de Girona, Maguí Noguer.
A les imatges, a dalt, detall d'una obra de Bonaventura Ansón. A sota, d'Emili Biarnés.