La Fundació Stämpfli–Art Contemporani inaugurà el 9 de novembre l’exposició antològica de l’obra de Jacques Villeglé, un dels principals artistes dels Noveaux Realistes francesos.
Els murs tenen la paraula és una proposta comissariada per Ferran Martínez Sancho que ha seleccionat seixanta-tres obres que es disposen en dos dels tres àmbits de la fundació sitgetana: en l’espai 2, el semisoterrani, s’hi mostren vint-i-tres obres pertanyents a l’obra més coneguda de Jacques Villeglé, els decollages, que han estat subtitulats Affiches Lacerées, realitzats entre 1985 i 2000. En l’espai 3 hi podrem trobar els alfabets sociopolítics i exemples dels grafismes, treballs poc coneguts però no gens menys carregats de significats múltiples.
L’escultura en filferro titulada The Road of the Corsairs, realitzada conjuntament amb el seu amic Raymond Hains (Saint-Brieuc, Côtes-du-Nord, França, 1926 - París, 2005) a partir de material recollit a la platja de Saint-Malo l’agost de 1947, és una de les joies d’aquesta exposició on també hi podrem trobar les fotografies de François Poivret que documenta l’activitat decollagista del flaneur Jacques Villeglé. Altres dues escultures construïdes amb les lletres Y,E,S i A,R,T del seu particular alfabet sociopolític remeten a múltiples significacions que es poden interpretar com una crítica metalingüística.
En el decurs de l’inauguració l’artista i mecenes Pere Stämpfli i Ana Torelló, la seva esposa, van exercir d’amfitrions acompanyant Jacques Villeglé qui els és amic personal i partícip de la Fundació Stämpfli-Art Contemporani des de la seva posada en marxa el 2010. També va participar-hi Valérie Villeglé, filla de l’artista i especialista en la documentació i els arxius referents a artistes i guionistes
La directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, el diputat d’Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la diputació de Barcelona, Carles Rossinyol, la regidora de cultura, Mireia Rossell, els regidors de turisme i platges, Ignasi Garrigó i el de Benestar i família Marc Martinez Rex per part de l’ajuntament de Sitges van escoltar amb atenció les paraules que Daniel Giralt-Miracle va adreçar-los, fora dels parlaments protocol·laris, tot dient que ja voldria la ciutat de Barcelona poder oferir l’exposició Jacques Villeglé. Els murs tenen la paraula, als seus ciutadans.
L’exposició es pot visitar fins el proper 13 d’abril del 2014 en horari de cap de setmana: divendres de 15.30 h. a 19 h., dissabtes de 10 h. a 14 h. i de 15.30 h. a 19 h. i diumenges i festius de 11 h. a 15 h.
L’art es fet per tots i no només per un, aquesta màxima del poeta franco-uruguià Isidore Ducasse conegut amb pel pseudònim, comte Lautreaumont, resumeix la filosofia que Jacques Villeglé aplica al seu art arrancat directament dels murs. Pop art i art Pop-lític.
A la imatge, a dalt, Villeglé en acció a París l'any 1991. A sota, a la Fundació Stämpfli.