L'Observatori del Paisatge de Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Alícia organitzen els dies 11 i 12 de desembre un seminari sobre paisatge, alimentació, creativitat i identitat a Món Sant Benet a Sant Fruitós de Bages.
Vivim uns moments especials. Hom diria que els pilars del sistema de producció i de consum hegemònic vigents fins fa quatre dies mostren esquerdes, i que aquell model de creixement que, abans- d’ahir, semblava inqüestionable, es troba avui en quarantena. Alhora, emergeixen a tort i a dret noves actituds davant els recursos naturals, davant el paisatge, davant els llocs de la vida quotidiana. Es reclama una vida més completa, més plena de sentit. En aquest procés té un paper cabdal tot el que té a veure amb una alimentació més sana, vinculada als productes autòctons i respectuosa amb l’entorn. Una alimentació creativa, imaginativa i, sobretot, entesa com a expressió de la identitat d’un lloc i del seu rostre, el paisatge. Conscients de la gran quantitat d’iniciatives interessants que en aquests moments estan emergint en aquest context, l’Observatori del Paisatge de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Alícia, es proposa amb aquest seminari debatre a fons la relació existent entre paisatge, alimentació, creativitat i identitat com una via més per contribuir a trobar una sortida sòlida i consistent d’una de les pitjors crisis sistèmiques que han patit la nostra societat i la nostra economia.
La presentació del seminari anirà a càrrec de Marta Lacambra, directora general de la Fundació Catalunya-La Pedrera; Jordi Sala, director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; Toni Massanés, director general de la Fundació Alicia i Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Tindrà lloc el dia 12 a les 9.00 del matí. Intervenen en el seminari Isabel Salamaña, professora del Departament de Geografia de la Universitat de Girona que parlarà sobre un món rural en canvi; Fernando García-Dory, promotor del projecte Campo Adentro farà referència a Estategies culturals per la revitalització del camp; Pam Warhust, creadora del projecte Incredible Edible i expresidenta del comitè que gestiona el patrimoni forestal de Gran Bretanya tancarà les pon¡encies del matí. Hi haurà un debat moderat per Joan Nogué. A la tarda del dia 12, el director de bonart parlarà sobre l'aliment de l'art o l'art i l'alimentació; Jordi de San Eugenio, director i professor del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic es referirà a identitat, pertinença i sector agroalimentari. El debat serà moderat per Pere Sala, coordinador de l'Observatori del Paisatge. També hi haurà una intervenció de Toni Massannés sobre els sentits de la alimentació.
El dia 13 de desembre es preveu la participació de José Antonio Donaire, professor de l'Escola de Turisme de la Universitat de Girona que parlarà sobre paisatge, alimentació i turisme; Soazig Darnay, arquitecta del paisatge que es referirà al paisatge vitivinícola a Europa, a la vegada que s'ha programat una taula rodona moderada per Josep Guix, enginyer agrònom i professor d'agricultura a l'IES-SEP La Garrotxa.
A la imatge, Ricard Planas, Santi Vila, Maraç Sints i Joan Nogué.