Drap-Art, el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya, tornarà a la seva cita a Barcelona aquest any entre el 13 de desembre i el 5 de gener del 2014 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La mostra, tot un referent del reciclatge creatiu i les propostes artístiques en aquest àmbit, arriba al seu desè aniversari i té algunes sorpreses preparades per celebrar-ho.
L’exhibició tindrà les obres de 19 artistes plàstics i 9 dissenyadors seleccionats per convocatòria pública, que demostren que, moltes vegades, el que considerem escombraries pot arribar a convertir-se en art. A partir de materials com ara vidre, fusta, plàstic, ferro, cartró, paper i fins a elements orgànics, peces tecnològiques, telèfons o càmeres de fotos neixen peces artístiques i de disseny. Algunes d’aquestes, com per exemple les obres de Jana Àlvarez, giren entorn de la relació de l’ésser humà amb la nova naturalesa tecnològica que ens envolta. Altres obres mostren com ampolles de vidre, bolígrafs, penjadors i encenedors (Toni Moranta, Hac Creativa, Bernat Capellades, System Design Studio) poden “passar a millor vida” convertint-se en llums de disseny. No hi falten tampoc les propostes més romàntiques, com ara la recuperació de llibres oblidats d’Aran Santamaria; les més crítiques amb el sistema i l’especulació urbanística, de David Ribó, o les més fresques i divertides, com per exemple les pistes de bàsquet que Albert Negredo ha creat en antigues caixes de llumins.
Drap-Art 2013 també tindrà la presència d’artistes convidats, com ara Ulisses Pistolo Eliza, H. Moyano, Fabio de Minicis i Karol Bergeret, a més d’artistes seleccionats en col·laboració amb l’A-FAD, Pronostica i la Galeria N2, entre d’altres. L’any 1997, Ulisses Pistolo ja va participar a Drap-Art amb una performance creada a força de diners. Bitllets triturats de 10.000 pessetes en desús que va trobar en les escombraries de la Casa de la Moneda de Granada van ser llavors la base de la seva instal·lació. Ara torna també amb els diners com a matèria primera i l’obra Folrada de diners. H. Moyano hi exposarà cinc composicions en rosa realitzades amb la seva roba personal rebutjada (mitjons, samarreta i calçotets) i Fabio de Minicis, fidel a la seva creació de tipografies, hi mostrarà diverses obres amb neó i llibres reciclats.
Per la seva banda, Karol Bergeret, que fa anys que ret homenatge a les Santes Mestresses de casa, presenta aquest any la col·lecció completa de 14 dones dedicades a la llar creades sobre taules de planxar.
A més, com a novetat, Drap-Art 2013 tindrà la col·laboració especial d’HA Schult, pioner de l’art mediambiental, conegut pels seus trash people, un exèrcit de ferralla, que ha pogut veure’s recentment a Barcelona després d’haver recorregut mig món.
A la imatge, detall de "Barraques" de Felip Gaig.