S’inicia una nova fase en el Disseny Hub Barcelona, amb l’arribada, a l’edifici de la plaça de les Glòries, del Museu del Disseny de Barcelona, del Barcelona Centre de Disseny (BCD) i del Foment de les Arts i del Disseny (FAD), totes elles institucions capitals en la promoció, el coneixement i el desenvolupament del disseny a Catalunya. Amb motiu de les exposicions, els esdeveniments i les activitats programades aquest any, més de 120.000 persones han pogut visitar bona part dels espais de l’edifici. El Disseny Hub Barcelona és, des d’ara, el punt d’intersecció essencial del món del disseny i un nou referent dins el context cultural, social i econòmic de la ciutat.
El 19 de desembre, es presenta el condicionament de l’espai interior destinat a les oficines de gestió del Museu del Disseny, del BCD i del FAD, dins de l’edifici Disseny Hub Barcelona. El projecte, a càrrec de l’estudi BAAS Arquitectura, fa servir el paper pintat com a símbol del disseny, les modes i el pas del temps. D’aquesta manera, a través de la llum indirecta i d’elements de disseny senzills, com la creació d’una cornisa a una alçària reguladora de 2,10 metres en tots els espais, la proposta aconsegueix modificar l’escala dels espais i els converteix en llocs de treball confortables.
El Disseny Hub Barcelona continua el seu camí per consolidar-se com a espai de referència del disseny més enllà de les nostres fronteres. Des de principis del 2013, s’han anat incrementant les activitats d’aquest multiespai. Enguany ja s’han celebrat, dins les seves instal·lacions, tot un seguit d’esdeveniments, la major part dels quals relacionats amb el món del disseny, amb una resposta clarament positiva, superant els 120.000 visitants de procedència geogràfica variada i amb un perfil heterogeni (professionals, empreses, estudiants, investigadors...). Són els casos de la passarel·la 080 Barcelona Fashion, el FADfest, la Barcelona Design Week, el festival internacional de creació contemporània OFFF, The Craftroom (Setmana d’Artesania de Catalunya) i la Final Cup 5 (Liga de Videojuegos Profesional), entre molts d’altres.
L’edifici també ha acollit diverses exposicions, com ara Dutch Bike, organitzada pel BCD i l’Ambaixada dels Països Baixos, Materialism European Tour, organitzada per Materfad, Centre de Materials de Barcelona, i Disseny gràfic a la Xina. Actualment, es poden visitar les exposicions El millor disseny de l’any, organitzada pel FAD, i Exposició Premi Disseny per al Reciclatge, de l’Agència de Residus de Catalunya, obertes al públic, totes dues, fins al 5 de gener. A més, la versatilitat de l’espai ha permès condicionar-lo per tal de dur-hi a terme altres activitats, com ara transformar-se en un plató de televisió per acollir el programa Etiquetats, de TV3, un magazín que combina cultura, tendències i humor, creat i desenvolupat per ser emès exclusivament per internet, o albergant diversos espots comercials.
En definitiva, l’edifici compleix les expectatives com a espai polivalent, molt actiu en la celebració d’esdeveniments de tota mena, com ara exposicions, festivals, tallers, formacions, jornades, congressos, networking, fires, desfilades de moda, activitats efímeres de demostració, experimentació i innovació (labs, showrooms, pop-up stores...). Però encara es troba en un procés obert. El 23 de novembre passat, es va inaugurar la Biblioteca Clot-Josep Benet, un nou equipament cultural i de proximitat de 1.732 metres quadrats repartits en dues plantes, que dóna servei als 41.348 veïns dels barris del Clot i del Parc i la Llacuna del Poblenou, al districte de Sant Martí. I, a principis de l’any vinent, s’obrirà al públic el nou Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona i el Materfad, Centre de Materials de Barcelona. La culminació d’aquest projecte arribarà amb la inauguració del nou Museu del Disseny de Barcelona, que obrirà les portes a finals del 2014, amb la presentació d’un nou pla museogràfic en consonància amb les exigències actuals.
Aquesta obra arquitectònica ha estat dissenyada per l’estudi MBM Arquitectes i està destinada a acollir un conjunt d’activitats adreçades a reforçar la visibilitat i també l’enorme impacte d’una disciplina elemental com és el disseny, vital per a la dinamització econòmica, social i cultural de Barcelona, tant en l’àmbit local com en l’internacional. Sens dubte, el Disseny Hub Barcelona és una nova icona arquitectònica de la ciutat, però, al mateix temps, és un equipament modern, pel que fa a l’espai públic generat al voltant de l’edifici, on, entre altres elements, es troben el grafisme lluminós BruumRuum!, de David Torrents & artec3, i el prototip Hypermembrane, un projecte d'R+D en el qual col·labora Materfad que, fins l’estiu que ve, es podrà veure al llac situat davant de l’edifici.
Operadors de l’edifici. La gestió de l’edifici Disseny Hub Barcelona és fruit de la col·laboració publicoprivada i és compartida pel Museu del Disseny de Barcelona, BCD i FAD. La conjunció de tots tres agents, entitats de referència dins del món del disseny, és un fet insòlit a tot l’Estat i un exemple escàs en l’àmbit internacional
Museu del Disseny de Barcelona: Després d’estar allotjades en diferents seus i de tenir trajectòries pròpies, les col·leccions que fonamenten el Museu (el Museu de les Arts Decoratives, el Museu de Ceràmica, el Museu Tèxtil i d’Indumentària i el Gabinet de les Arts Gràfiques) han trobat la seu definitiva. El nou equipament acollirà els més de 70.000 objectes que contemplen les arts decoratives, el disseny i les arts aplicades. A finals del 2014, s’obriran al públic les exposicions permanents que ocuparan les quatre plantes de la torre de l’edifici.
Barcelona Centre de Disseny (BCD): BCD és una entitat privada sense ànim de lucre amb quaranta anys d’experiència al servei de les empreses i les institucions públiques. Té com a objectius principals promoure el disseny com a element estratègic i factor clau d’innovació i competitivitat; posicionar Catalunya i la marca Barcelona com a referent mundial en disseny i innovació, i afavorir la internacionalització i l’atracció de talent i inversió. BCD, creat l’any 1973 com a primer centre de promoció i dinamització del disseny de l’Estat, impulsa projectes i activitats d’àmbit local i internacional que contribueixen a la valoració del disseny en el camp econòmic i social en tres àmbits d’actuació: Política de Disseny; Creixement Empresarial i Emprenedoria Creativa; i Promoció i Internacionalització.
Foment de les Arts i del Disseny (FAD): Es tracta d’una associació privada, sense ànim de lucre, que es va fundar l’any 1903. El seu objectiu és promocionar el disseny, l’arquitectura i les arts en els àmbits cultural, social i econòmic, a escala nacional i internacional. El FAD és la unió de cinc associacions vinculades a les diferents disciplines del disseny: ADI-FAD, ADG-FAD, ARQUIN-FAD, A-FAD i MODA-FAD. El FAD també acull a la seva seu l’Art Directors Club of Europe (ADCE), l’associació europea de clubs i associacions de directors d’art.