La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners amb la col·laboració de Populart presenta l’exposició In vino veritas del 22 de desembre del 2013 a finals de gener del 2014. Es podrà veure l’obra de set artistes i es guadirà dels versos d’Omar Khayyam. In vino veritas, diu la sentència dels clàssics atribuïda a Plini el Vell. Una veritat que també es trobarà en l'obra que mostren aquests set artistes (Francesc Carbonell, José Luís Castaño, Javier Garcés, José María Guerrero Medina, Vicenç Huedo, Assumpció Mateu i Gonzalo Tabuenca).
Indiscutiblement, un dels productes constitutius de la identitat de Catalunya de poble mediterrani és el vi. Indispensable a la major part de les nostres taules, presenta una ampla varietat de registres: des de l'humil vi de cada dia al més sofisticat elixir, fruit del treball dels enòlegs, el pas del temps, la qualitat dels raïms i una infinitat de variables, moltes de les quals incontrolables, afortunadament. Però sempre, amb aquest esperit propi, més o menys sofisticat, que li confereix el poder de trastornar els humans, transportant-nos a altres estats de consciència, modificant la percepció dels nostres sentits, intervenint les nostres capacitats comunicatives. Diu la saviesa popular que només els nens i els beguts diuen sempre la veritat (in vino veritas).
Els clàssics grecollatins ja es van veure obligats a inventar un déu, Dionís (Bacus en grec antic), per a què presidís adequadament tota la fenomenologia i l'ampla i complexa casuística derivada del fruit dels ceps. Una beguda discreta per la seva familiar quotidianitat, però alhora un elixir sobrenatural, sí, fins al punt de ser escollit pel Fill de Déu com a producte a partir del qual transsubstanciar la pròpia sang.
Des dels inicis dels temps i al llarg de tota la seva història, el vi ha estat un fidel i inseparable company del món de l'art. Una història -la de l'Art- plena d'anècdotes, esdeveniments i històries de vida d'artistes en les quals l'art i el vi es fonen en quelcom més que un maridatge: en una simbiosi, per bé o per mal inseparable, però generadora sovint d'obres mestres. Vi que a vegades esdevé mèdium en la tasca creativa, ajudant a obrir portes i cadenats que es resisteixen. Vi que massa sovint és l'únic amic i el company insubornable de l'artista. Especialment en aquelles matinades en què la soledat i el buit s'ensenyoreixen del taller, de les mans, de les mirades i dels pensaments.
Una obra madura -cap d'ells és un principiant- i sòlida. Fruit d'anys de destil·lació de l'existència en soledat, mitjançant aproximacions ètiques i estètiques. Una obra que pretén, i a vegades aconsegueix, fer-nos visible l'invisible.
A la imatge, detall d’una obra d’Assumpció Mateu.