Rosser Aldabó ha creat una sèrie de vint Menines que reten homenatge a la cultura i l’art de Sitges. Són vint figurins en els que cada un dels elements remet a una temàtica concreta que Rosser ha elaborat interpretant a través d’edificis emblemàtics, festivitats populars o característiques pròpies que defineixen les essències de la particularitat sitgetana. Aquest repte, que Rosser s’ha marcat com a objectiu per definir i contextualitzar el Sitges cultural, va començar com un pur divertiment. Partint de la silueta d’una Menina la va anar decorant amb sinuoses sanefes, onades i volutes, motius orgànics que aplicava lliurement conformant les mànigues, el cosset, el coll, la pinta o peineta del cap i sobretot el mirinyac.
Que és el que defineix Sitges? Rosser Aldabó ha respost aquesta qüestió fixant-se en els detalls, aïllant els elements i analitzant cada un dels seus components: les palmeres del passeig de la Ribera, les cases modernistes del carrer Illa de Cuba, els gats de Sitges, colònies de gats que deambulen lliurement pels jardins sitgetans i donen a la vila aquest aire felí, salvatge, elegant i de llibertat entesa a la gatuna manera . Cada Menina capta una essència d’aquest Sitges intangible a través de símbols que són emblemes reveladors. El mussol, la vida nocturna concentrada en el carrer “del pecat” però que s’estén per tot Sitges. Els brolladors de Sitges, el del Cau Ferrat i el de la biblioteca, amb el cigne font d’inspiració. L’església de la Punta, el santuari del Vinyet, l’ermita marinera de sant Sebastià cadascuna amb l’element decoratiu particular que la defineix: la palmera, el pàmpol i el raïm, el xiprer del proper cementiri.
La Festa és també un dels trets diferencials de Sitges i el Carnaval, sobretot, és el temps en que la disfressa i l’antifaç regnen acompanyats per l’atzar i anunciant el pas de les estacions. Rosser ha personificat el Carnestoltes en aquesta Menina – Jocquer, decorant-la amb els cors, trèvols, rombes i piques de la baralla francesa. Cada una d’aquestes Menines són vestits de carnaval, fantasies de colors i formes que concentren els secrets i els encants de Sitges.
Si algun personatge puntualitza Sitges o si Sitges pot ser precisat per algun personatge en particular, aquest, sens dubte, seria i és Santiago Rusiñol, el senyor del Cau Ferrat. Rosser li dedica una Menina en la que ha buscat una decoració pròpia que és el retrat que Ramón Casas feu de l’artista assegut damunt la làmpada de ferro forjat, d’on ella n’ha extret l’element decoratiu, una filigrana de ferro forjat embarbussant. Al cap, damunt la peineta, aquesta Menina rusinyolesca hi duu una paleta de pintor, forma que es repeteix també en les mànigues bollades del vestit.
Per fer un repàs complerts per les essències sitgetanes ens manca el que potser és el més important, la gent de Sitges, els sitgetans, que Rosser ha volgut expressar en la Menina del rellotge del Cap de la Vila. En definitiva aquestes Menines de Sitges són un treball d’investigació i recreació ben original, Rosser Aldabó ha reeixit del seu projecte que ha fet realitat i ara mostra a l’estudi de Blanca De Nicolas. En aquestes Menines Rosser hi concentra la visió del Sitges cultural al que ella ret sentit homenatge amb aquesta exposició.
A la imatge, performance inaugural de l'exposició.