M_Online_BONART_1280X150

Notícies

Luis Gordillo i Juan Mieg a la programació d’Artium 2014

Luis Gordillo i Juan Mieg a la programació d’Artium 2014
bonart vitoria-gasteiz - 25/12/13

Artium, el Centre-Museu Basc d'Art Contemporani de Vitòria-Gasteiz, programa l'any 2014 cinc grans exposicions, entre les quals destaquen les monogràfiques dedicades als pintors Luis Gordillo i Juan Mieg i la col·lectiva Violència invisible, coproduïda amb el Museu d'Art Contemporani de Belgrad. El programa expositiu s'obrirà al gener amb la mostra Albur d'amor, de la mexicana Teresa Serrano, coproducido pel Museu de Vitòria, el CAAM de Las Palmas i el TEA de Tenerife, i culmina a l'octubre amb una nova presentació de la col·leccio Artium, comissariada en aquesta ocasió pel director Daniel Castillejo i el conservador Enrique Martínez Goikoetxea. Una àmplia oferta de programes escolars i familiars, cicles de cinema, conferències, arts escénicas, música i cursos, així com dues noves exposicions bibliogràfiques, completa la proposta d'Artium per 2014.
Un any més, Artium diversifica el seu programa d'exposicions tant des del punt de vista formal com a temàtic i fins i tot geogràfic. Les sales del Centro-Museu darán cabuda en 2014 tant a la creació internacional –Teresa Serrano- com a la nacional –Luis Gordillo- i la pròxima –Juan Mieg; a les tècniques clàssiques com la pintura i les noves com la fotografia i el vídeo, en el cas de l'artista mexicana; a temes tan actuals com la qüestió de génere i la violència i tan atemporals com el pur acte de crear. Paral·lelament, al costat de les exposicions de format gran, el Centre Museu aborda projectes a menor escala, com els integrats al programa Praxi –cinc noves propostes en 2014-, les exposicions educatives i les mostres bibliografiques.
Artium obre el seu programa expositiu 2014 amb Albur d'amor, de Teresa Serrano (Ciutat de Mèxic, 1936), una de les més interessants i contundents artistes visuals llatinoamericanes, que la seva producció es refereix en gran mesura a qüestions de genere en un sentit ampli. La mostra, coproduïda per Artium, el TEA de Santa Cruz de Tenerife i el CAAM de Las Palmas, inclou sobretot fotografies i treballs audiovisuals, i aquesta organitzada amb caràcter temàtic: la violència de genere, el control de l'altre, les obsessions i pors pròpies, la comunicació i l'aïllament, els prototips femenins i els nous camins de solidaritat i reconstrucció.
Malgrat integrar dues exposicions diferents, les corresponents a Juan Mieg (Vitòria-Gasteiz, 1938) i Luis Gordillo (Sevilla, 1934), previstes per a l'inici de la primavera, estableixen nombroses connexions: dos artistes nascuts en la mateixa dècada, que han mantingut al llarg de gairebé 50 aanys de treball la mateixa pasió per la pintura.
Mieg, un dels més sòlids representants de la pintura basca contemporània, presenta en aquesta exposició al voltant de 50 pintures de grans dimensions que reflecteixen fidelment el seu particular autoretrat psicològic: a partir d'un llenç en blanc, sense un camí prèviament traçat, Mieg afronta el treball en solitari, aïllat del món, amb les “persianes tancades i la ment oberta”.
Per la seva banda, Luis Gordillo, una referència de la pintura espanyola, Premi Nacional de Belles arts i Premi Velázquez, mostra 25 dels seus darrers treballs, tots ells de gran format. A diferència de Mieg, l'artista sevillà confronta conscientment el seu univers particular amb multitud d'estímuls exteriors. La sèrie principal del projecte respon a conceptes com evolució o derivació i diversos títols remeten a Darwin: una obra inclou el germen de la següent, de la qual al seu torn deriva una nova peça, en un procés que podría ser infinit. En altres obres, no obstant això, s'observa com l'autor s'enfronta al llenç en blanc, amb l'ajuda tan subtil de la seva paleta i les seves evocacions.
Per a setembre està prevista la inauguració de Violència invisible, una coproducció d'Artium amb el MOCAB de Belgrad. A partir d'obres d'artistes internacionals l'exposició analitza diferents aspectes de la violència en diferents contextos socials i històrics i en relació a un context pa-europeu. La mostra explora les diferents capes de violència.
El programa d'Artium de 2014 culmina a l'octubre amb una nova presentació de la col·leccio Artium. De la mateixa forma que Tesoro público (economies de realitat), la presentació comissariada per Juan Luis Moraza, tracta de posar en relleu el valor i la profunditat d'un patrimoni cultural com és aquesta col·lecció.

A la imatge, detall d'una obra de Luis Gordillo.

BONART_BANNER_180x180Banner-HCB-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90