PB_Online_BONART_1280X150

Biblioteca

JDDAA. FABVOLUTION. Avenços en la fabricació digital

JDDAA. FABVOLUTION. Avenços en la fabricació digital

Realment serem capaços de construir tot allò que la nostra imaginació ens proposi? Quines formes noves ens esperen? Els canvis en l’estructura tecnològica i econòmica de la nostra societat han comportat la necessitat d’establir un nou paradigma de fabricació. Fabvolution és la suma de revolució i evolució, que en el cas de la fabricació digital esdevenen, màgicament, sinònims. Progressar és pensar de manera oberta i transversal. La fabricació digital és l’ús d’un sistema integrat, basat en ordinador, format per la simulació, la visualització en 3D, l’anàlisi i les eines de col·laboració per crear definicions de producte i processos de fabricació simultàniament. Aquí se’ns presenten una colla de projectes que expressen la necessitat de sumar producte i disseny. Fabvolution és el títol del catàleg que acompanyava l’exposició de Disseny Hub Barcelona, Full print. Imprimint objectes, coordinada per Carlos Ipser sota el comissariat de Marta Malé-Alemany. Un llibre que és l’itinerari escrit però sobretot visual per al món de la fabricació digital, que té el disseny com a part essencial. Cal agafar el catàleg com un manifest sobre la fabricació digital i les seves derivacions, més enllà de la recol·lecta d’imatges d’objectes impresos en 3D. En tant que manifest, els activistes, els artistes, els fabricants i els dissenyadors digitals conformen amb els seus textos assagístics una visió global i actualitzada d’aquest art sense aturador. Fabvolution recull bona part de les activitats realitzades entre els anys 2010 i 2011 en el programa del Laboratori de Fabricació, el qual pretén aproximar-se a les noves tecnologies de fabricació digital tridimensional, un work in progres que amplia els horitzons als dissenyadors del segle XXI.  Els processos additius fan possible materialitzar l’objecte partícula per partícula segons les dades enviades des de l’ordinador. Aquesta flexibilitat permet que la geometria del disseny i el control del material siguin més lliures que mai. 

 

El museu passa a ser espai d’experimentació, interdisciplinari i flexible, un terreny especulatiu d’investigació acadèmica i de debat. Al seu torn, el disseny s’allibera de condicionaments i límits imposats per altres tecnologies de fabricació i sorgeixen processos més heterodoxos: les taules i cadires fractals, per exemple, demostren físicament –més enllà de la seva bellesa– la possibilitat de materialitzar formes fins ara impossibles de portar a terme. És un disseny a mida, personalitzat: un objecte pot ser fabricat a partir de paràmetres variables i, per tant, esdevenir un objecte únic. És un disseny que s’acosta als processos orgànics naturals. Però aquest fenomen també pot comportar la personalització en massa. Alguns reconeixen l’heterogeneïtat de les necessitats dels consumidors com una oportunitat de negoci. 

 

 

Reparar és un acte de resistència. Reparar no és reemplaçar. Reparar és un repte creatiu. Reparar és descobrir. Reparar implica independència.

 

Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88