El dia 17 de gener, a les 7 de la tarda, el Museu de Ciències Naturals inaugura l'exposició Descobreix els ratpenats, una mostra que és fruit del treball de quinze anys d'investigació i campanyes de difusió per tot el territori al voltant dels ratpenats per part de l'equip de biòlegs del Museu de Ciències Naturals de Granollers, encapçalats per Carles Flaquer, coordinador de l'àrea de quiròpters. La mostra que ara es presenta, que és de caràcter permanent, és una producció dels biòlegs Oriol Massana Valeriano i Adrià López Baucells, que faran una petita xerrada coincidint amb la inauguració.
L'exposició s'adreça al públic familiar i permet descobrir els ratpenats, animals molt desconeguts i amenaçats, d'una manera diferent, a partir d'imatges en tres dimensions, sons, etc. Durant un curt recorregut per la sala, els visitants descobriran els tipus de ratpenats que hi ha a Catalunya, els seus hàbitats, costums i els motius que els fan uns animals fascinants.
El treball d'investigació sobre ratpenats del Museu de Ciències Naturals ha permès, des de l'any 1999, la descoberta de noves espècies a Catalunya, l'organització de congressos internacionals d'experts i la publicació de treballs, alguns dels quals han estat premiats. Des de fa prop de deu anys, també, el museu coorganitza la Nit Europea i la Nit Catalana del Ratpenat, amb activitats a tot el territori pensades per acostar aquest animal a la població.
Els ratpenats, per les seves característiques vitals, són considerats un bon indicador de la qualitat de l'entorn i dels efectes del canvi climàtic com poden ser l'augment de la temperatura o la sequera. Té, també, un paper cabdal a l'hora de controlar les poblacions d’insectes del nostre entorn. A la Terra hi viuen 1.200 espècies que contribueixen al manteniment de la bona salut dels nostres ecosistemes.
El Museu de Ciències Naturals és al carrer de Palaudàries, 102, de Granollers. L'horari d'obertura al públic és de dimarts a dissabte, de 4 a 7 de la tarda i diumenge, de 10 a 2 del matí.