“Exhibit” és la primera mostra col·lectiva de projectes fotogràfics de graduats de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i es pot veure a Francesc Català-Roca, espai de fotografia, al centre cívic Golferichs. La iniciativa sorgeix de la col·laboració entre aquesta institució i el Vicedeganat de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la UB per donar visibilitat als projectes de creació de la nova generació d’artistes, coincidint amb la commemoració, enguany, del 35è aniversari de la Facultat. La mostra s’inaugura el 16 de gener, a les 19.30 h, i es podrà visitar fins al 15 de febrer.
L’exposició recull els treballs fotogràfics de sis artistes vinculades al Departament de Disseny i Imatge de la Facultat de Belles Arts de la UB: Maria Coma (Barcelona, 1991), Laura Fernández (Barcelona, 1991), Maria Frigola (Peratallada, 1987), Júlia Garcia (Barcelona, 1991), Maria Lliteras (Artà, 1989) i Andrea Torres (Barcelona, 1990). «L’objectiu és donar visibilitat a una selecció de treballs fotogràfics de qualitat fora de l’àmbit acadèmic, i donar així una primera empenta als nous artistes graduats», explica Montse Morcate, responsable de l’espai Català-Roca i comissària de la mostra, juntament amb Maribel Mata. En la selecció dels projectes, s’ha volgut oferir un ventall ampli de formats i llenguatges fotogràfics, amb temàtiques que van des de la globalització fins al voyeurisme o el món dels somnis.
Així, l’artista Maria Coma presenta el projecte Cicles creuats, on tracta temes com ara la ciclicitat, la reflexió i la identitat a través de la reinterpretació de les fases de la Lluna. D’altra banda, Aimlessly, de Laura Fernández, és un projecte de fotografia de carrer (street photography) que aplega un gran volum d’imatges preses en diferents ciutats ?Londres, Florència, Pisa, Salamanca, Lleida i, principalment, Barcelona?, que capturen instants únics i irrepetibles i en què l’espectador té un paper molt important com a descodificador del missatge i creador d’històries. Amb Ressonàncies, Maria Frigola retorna al paisatge de la seva infància, els boscos del Baix Empordà, i captura la visió d’un entorn que avui en dia és amenaçat per l’abandonament i l’oblit.
El voyeurisme i la privacitat són els temes que tracta Júlia Garcia al projecte A través de l’espiell, on posiciona l’espectador com a observador dels seus propis veïns. Al seu torn, Maria Lliteras reflexiona sobre l’explotació turística a Balearització global, en què se serveix d’imatges creades a partir de captures de pantalla del Google Earth i exposades en caixes de llum per desenvolupar una sèrie fotogràfica sobre l’exportació mundial del model turístic de les Balears. Finalment, Andrea Torres ens endinsa en el món dels somnis amb Hypnagogia, una sèrie d’imatges d’estètica onírica que requereixen la interpretació de l’espectador i on podrà experimentar els límits entre realitat i ficció.
“Exhibit” és la primera exposició d’aquestes graduades dins dels circuits de sales d’exposicions de Barcelona. Amb aquesta àmplia posada en escena dels joves creadors, la Facultat de Belles Arts de la UB s’obre un cop més a la ciutat. Tal com explica la vicedegana de Cultura i Estudiants de la Facultat, Mar Redondo, mitjançant aquesta activitat iniciada amb l’espai Català-Roca, es pretén «projectar la Facultat de Belles Arts cap a la ciutadania; divulgar els resultats de la transferència de coneixement, i establir un primer contacte dels recents titulats amb un dels sectors laborals pels quals s’han format, així com vincular-los amb els centres i les institucions culturals de la ciutat i el país».
La mostra “Exhibit”, que s’exposa a la sala El Xalet de la Casa Golferichs (Gran Via, 491), es pot visitar de dilluns a divendres, de 17 a 21 h, i els dissabtes, de 10.30 a 13.30 h. L’entrada és lliure.
A les imatges, a dalt "Balearització global" de Maria Literas. A sota, "Aimlessly" de Laura Fernández.