thumbnail_Banner-Barbara

Exposicions

L’exposició “Catalunya bombardejada” commemora els 75 anys del final de la Guerra Civil

L’exposició “Catalunya bombardejada” commemora els 75 anys del final de la Guerra Civil
bonart port de la selva - 22/01/14

L’Ajuntament del Port de la Selva i el Memorial Democràtic de la Generalitat organitzen, del 25 de gener al 22 de febrer, unes jornades per commemorar el 75è aniversari del final de la Guerra Civil (1936-1939) en aquesta vila que va ser reiteradament bombardejada per l'aviació feixista durant aquell conflicte bèl·lic i especialment els darrers dies, entre el 25 de gener i el 8 de febrer de 1939.

Una placa situada a La Placeta farà "memòria de totes les persones que van patir o morir a causa de la Guerra Civil" en aquest municipi que va registrar una quarantena de víctimes mortals, entre els disset soldats que van perdre la vida al front, les set persones mortes pels bombardejos feixistes, els cinc veïns assassinats per un escamot de milicians antifeixistes incontrolats, així com els quatre que van morir a causa d'explosions diverses. Després de la guerra, la tragèdia encara va continuar amb l'execució que el règim franquista va ordenar de qui havia estat l'agutzil municipal republicà, mentre que un jove combatent republicà portselvatà va morir gasejat al camp d'extermini nazi de Gusen, a Hartheim (Alemanya).

Amb una perspectiva local i també comarcal, les jornades pretenen reflexionar al voltant de la cruesa d'aquells fets tràgics a través d'exposicions, conferències, projeccions documentals i visites a un dels cinc refugis antiaeris que van estar en funcionament, posant un èmfasi especial en la guerra aèria i en l'exili i la deportació als camps de concentració.

Els actes s'iniciaran el 25 de gener, a l'Espai Port (sala del Ball), a les sis de la tarda, amb l'acte d'homenatge a les víctimes, presidit per l'alcalde, Josep M. Cervera, i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos. S'hi inauguraran les exposicions Catalunya bombardejada i El Port de la Selva sota les bombes, que seran visitables en aquest mateix espai fins al 23 de febrer.

A l'acte també es projectarà el documental 'Les guerres, lluny de les nostres terres', que recull el testimoni de Caritat Costa i Galí (El Port de la Selva, 1916), amb muntatge d'Enric Vilageliu i guió del periodista Vicenç Relats, autor del llibre El Port de la Selva sota les bombes i comissari de l'exposició que porta el mateix nom. Tot seguit hi haurà un torn obert de paraules per a les vivències de les persones que van viure la guerra, que es culminarà amb la descoberta de la placa a la petita plaça que hi ha tocant el carrer de la Costa, un indret que va quedar completament arrasat per les bombes.

El fet que la Defensa republicana fes construir un moll portuari al Port de la Selva, prop de la frontera francesa, que servia estratègicament per al rearmament de l'exèrcit republicà, va convertir aquesta instal·lació potuària i aquest poble pescador que llavors tenia a l'entorn de 1.080 habitants en un objectiu prioritari a batre per part de l'aviació feixista italiana. Amb catorze dies de bombardejos documentats, va ser tanta la destrucció causada per l'aviació aliada de Franco que el mateix règim franquista que havia instat els bombardejos va haver d'incloure després la vila entre les "regiones devastadas" que requerien accions especials de reconstrucció.

Els actes continuaran l'endemà, dia 26, a les 11:30h del matí, amb dues conferències a l'entorn de la guerra aèria i els refugis. Els historiadors David Gesalí i David Íñiguez, autors del llibre "La guerra aèria a Catalunya, tractaran sobre "Els bombardejos feixistes i la defensa aèria republicana, al Port de la Selva i a l'Alt Empordà", mentre que el periodista Vicenç Relats parlarà sobre "La junta local de Defensa Passiva del Port de la Selva i la construcció dels refugis". Tot seguit, es podrà visitar el refugi situat a les escales d'accés al Club Nàutic.

Finalment, després que les exposicions hagin estat quatre setmanes obertes al públic, els actes es clouran el 22 de febrer, a les 18 h, amb una conferència sobre l'exili i la deportació als camps nazis, a càrrec de la historiadora Rosa Toran, expresidenta de l'associació Amical Mauthausen. Tractarà sobre "Els deportats als camps de concentració: el cas del potselvatà Ferran Falcó i Galí i d'una seixantena d'altempordanesos".

La conferència es complementarà amb el testimoni Firmo Ferrer i Casadevall (Cadaqués, 1921), que narrarà la seva experiència per camps de refugiats, de treballs forçats i presons franquistes "De Cadaqués a l'exili. El retorn a l'Espanya de Franco".

Aquests actes i les exposicions es podran seguir a l’Espai Port, la sala del Ball Moll d'en Balleu, 2 d’El  El Port de la Selva.

300x300336x280

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88