Coincidint amb el seu desè aniversari, Es Baluard de Palma inaugura el 30 de gener, a les 20 hores, “Implosió”, una exposició que analitza i reordena en profunditat la col·lecció permanent del museu. Comissariada per Nekane Aramburu, directora d'Es Baluard, “Implosió” suposa el punt de partida per exhibir, documentar, investigar i divulgar la col·lecció del museu. La mostra, que abasta la planta principal de l'edifici, presenta un recorregut cronològic i pedagògic, des de l'art modern a l'experimentació de les avantguardes que van tenir lloc a principis del segle XX, passant per peces contemporànies d'adquisicions actuals.
Per al dia de la inauguració oficial, Es Baluard presentarà a l'auditori del museu l'actuació, a les 21.30 hores, de Jansky -format per la poetisa Laia Dolent i l'electrònica orgànica de Jaume Reus- organitzada per Rosa Pérez com a part del programa radiofònic Fluid Rosa (Radio3) que es realitzarà a Es Baluard a partir de les 20:30 h. Paral·lelament, a la sala Aljub del museu, tindrà lloc -de les 21 hores fins a mitjanit- la festa “Implosió”.
Implosió. Col·lecció permanent d’Es Baluard. Les històries de les col·leccions, tant públiques com a privades, rares vegades són històries contínues embastades de forma compacta. Les col·leccions són pactes d'amor i de memòria, constatacions i apostes, afirmacions i dubtes, plaure i tesis. Des dels museus s'imposa la responsabilitat de salvaguardar, documentar i donar a conèixer aquests fragments de l'esdevenir artístic, com a objectes però també com a transmissors d'idees i vivències.
Es Baluard, immers en una renovació fonamental que coincideix amb el seu desè aniversari, vol abans de res construir-se com a museu i dotar de personalitat als seus diferents espais millorant la circulació zonal i configurant progressivament les funcions segons les seves propietats i sentit. Per això, amb Implosió, comencem a treballar en la gènesi del que serà l'epicentre de les seves estratègies futures, potenciant a partir de les seves col·leccions la reproducció de cèl·lules mare com una nova manera d'entendre la història de la creació balear i les seves relacions internacionals amb visions polièdriques. Aquest intraimpulso és una detonació interior per donar lloc a una ona expansiva que des de dins agiti estats i idees provocant la generació d'un nucli fisionable. Com en física, l'ona expansiva forjada des de les pròpies entranyes allibera grans quantitats d'energia, a manera de fenomen catàrtic i de reforçament, ja que quan alguna cosa implosiona els àtoms s'aproximen entre si i augmenten en densitat.
Aquesta gran exposició es construeix a través de quatre àrees consecutives diferenciades per analitzar des de la perspectiva del glocal (el context de les Illes Balears i la presència de l'art contemporani internacional). Les àrees de les quals consta Implosió s'articulen a través de certes continuïtats estilístiques seguint la historiografia a l'ús però proposant noves lectures a la mateixa i incidint en punts calents les ones expansives dels quals van permetre un avanç en les pràctiques artístiques contemporànies.
La cèl·lula mare que impulsa les cel·les produïdes d'aquesta regeneració articula la lectura del que ha succeït en la producció artística de finals del XIX fins als nostres dies mitjançant tres sistemes d'interpretació que conviuen amb caràcter paral·lel i simbiòtic. Per això, aquests tres canals es monitorean al llarg de la planta principal del museu en quatre zones a través de rutes entrecreuades: Experiència, Reflexió i Exercici que seran revisades mitjançant quatre formules de lectura: revisió de la història de l'art, política i social, de gèneres i iconogràfica. D'aquesta manera, Implosió podrà així mateix convertir-se en una plataforma estable per instruir les mirades i submergir-les en la decodificació del que existeix més enllà de l'aparentment real.