FCC-Segell-banner4
L’Ajuntament de Girona rep la col·lecció d’art de Damià Escuder

Notícies

L’Ajuntament de Girona rep la col·lecció d’art de Damià Escuder

Nial nou-180x178thumbnail_arranzbravo. general 04-2014
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la vídua de Damià Escuder, Maria Capellas, han signat el conveni de cessió a l’Ajuntament de Girona de l’obra de l’activista, intel·lectual i artista gironí. La cessió amplia i millora la col·lecció d’obra de Damià Escuder de la que ja disposava el MHG, a través de la donació realitzada el 2016 per Rosa Ribas. 

 

La col·lecció cedida per Maria Capellas consta d’un total de cent onze obres d’art. Es tracta de pintures i dibuixos de tècniques diverses, totes propietat de la vídua de l’artista, que amb aquesta donació vol contribuir al coneixement i la divulgació de l’obra i la figura de Damià Escuder, i la seva importància en l’evolució de l’art, la cultura i el pensament de la Girona contemporània.

 

Damià Escuder i Lladó (Sarrià de Ter, 1934 -Barcelona, 2011) va ser un home inquiet, creatiu i polifacètic que va implicar-se intensament en la política, l’art, la cultura, el pensament o l’espiritualitat, sempre des del compromís amb Catalunya i amb el seu temps. 

 

Per les Fires de Sant Narcís del 2018, el Museu d’Història de Girona va dedicar-li una exposició amb el títol de Damià Escuder. Totes les vides, comissariada per M. Lluïsa Faxedas Brujats. La mostra va anar acompanyada de diverses activitats culturals (conferències, concerts, debats i presentacions) i va rebre 2.787 visitants. A inicis d’aquest any de 2019, el Museu d’Història de Girona va editar-ne el catàleg, que recull articles diversos centrats en l’estudi i divulgació de Damià Escuder, la seva vida i la seva obra, i que publica imatges inèdites d’alguns dels seus treballs pictòrics i artístics. El catàleg, editat per Faxedas, és el primer volum d’una nova col·lecció encetada pel MHG, amb el títol genèric de “Llibres del Museu”. 

 

La donació simbolitza el retorn del llegat de Damià Escuder a la seva ciutat, i d’alguna manera continua l’acció encetada amb l’exposició i el catàleg, de dignificació de la seva obra i revalorització de la seva figura i trajectòria; d’aquesta manera, Damià Escuder entra a fer part important de la construcció de la història recent de Girona i es configura com un dels personatges més interessants de la ciutat del segle XX. 

 

La donació, a més d’ampliar quantitativament i qualitativa el fons d’art municipal, té una important vessant didàctica i formativa, ja que tant contribueix a recuperar la figura de l’artista i intel·lectual gironí com millora la cohesió entre la ciutadania i la seva mateixa història. Aquesta és, en definitiva, una de les principals missions del Museu d’Història de Girona: conservar el patrimoni històric i cultural de la ciutat i posar-lo a disposició de la ciutadania, per a contribuir a crear i cohesionar la identitat col·lectiva.
Anna Carreras i Aubets

Anna Carreras i Aubets (Barcelona, 1977) és filòloga i escriptora. Col·labora habitualment a la premsa (El Punt, Gidona) i fa de crítica literària (Núvol, Ara Llegim). Compagina la traducció i la crítica d'art amb la creació personal. És autora de les novel·les Camisa de foc, Tot serà blanc, Unes ales cap a on, Ombres franceses, Fes-me la permanent, L'ull de l'escarabat i Halley 2042, i de diversos assaigs sobre la postmodernitat. 

Et poden
Interessar
...

Baner BonArt 817x68 Agenda Girona Cultura