Marc Egger exposa, a partir del 2 de febrer, els seus quadres d’art lluminós a la galeria Lux Art al carrer Santiago Rusiñol de Sitges. La utilització de pintures especials ofereix la possibilitat de contemplar l’obra a les fosques, visible gràcies al fenomen físic de la fosforescència. La llum de Sitges ha estat i segueix essent un del més preuats i lloats valors intangibles. La llum sitgetana és un dels llocs comuns més transitats; un tòpic, el de la blancor i l’enlluernament, que ni decau, ni deixa de ser cert. L’esplendent lluminositat suburenca és un recurs discursiu al qual sobretot els pintors han fet esment per justificar l’encant i l’embruix que la vila d’ivori exerceix damunt les persones que hi recaven fortuïtament o per consell terapèutica i, irremeiablement, en queden enamorats a primer cop d’ull.
Marc Egger pertany per naixement al cantó suïs de Glarus, regió alpina banyada per les aigües del llac de Walenstadt, enguany celebrarà el seu setanta-cinquè aniversari acompanyat de les seves filles, Cora i Alma, dels seus nets i també de tots els amics sitgetans que comparteixen la seva passió per l’art actual. Marc ha recorregut mig món i ha seguit les passes dels artistes del segle XX, ha viscut a Nova York i s’ha dedicat al col·leccionisme, escollint obres d’art per a una companyia suïssa i, alhora, formant una col·lecció pròpia que actualment està dipositada a la Kuntshaus de Glarus (Suïssa). El maig de 2010 Egger va exposar a l’edifici Miramar de Sitges, un any abans ho feu al Museu Bickel; des dels anys seixanta ha mostrat el seu art lluminós a diverses galeries europees i americanes. El 1972 va començar a reconstruir una casa a Horta de Sant Joan i des de 1994 viu a Sitges amb Andrea Zurek que és també artista plàstica.
Marc Egger en el seu estudi sitgetà, davant per davant de la Can Tina del Retiro, ha realitzat les composicions de les quals n’ha escollit catorze que són les que es podran veure, a fosques i sota la llum dels focus, a Lux Art Gallery. L’espai sideral, l’univers estel·lar és el tema central que plasma en els seus treballs tot imaginant-ne les evolucions, seguint la filosofia d’ Heràclit: Panta Rei, el tot flueix, el moviment constant del corrent vital. La llum canvia cada hora, a cada minut és variant; cada dia la reverberació del sol damunt el mar ens ofereix un espectacle únic i irrepetible. Els núvols, al captard, vers Terramar, componen una nova simfonia de colors i formes que és inèdita, efímera i sublim a la vegada. No és gens estrany que Marc s’hagi quedat a Sitges, desprès de l’estada a Horta de Sant Joan i a Nova York, Sitges és la seva justa mesura.
La nit ens porta una nova llum, el besllum de la lluna i la brillantor dels estels que omplen les galtes del firmament nocturn. Marc Egger vol atrapar l’instant i ho fa amb la paciència d’un col·leccionista expert observant cada un dels matisos, valorant-ne els contrastos i escoltant els tons. Marc contempla la negra nit i adapta els seus ulls a la volta fosca esquitxada de pics de llum, la màgia de la fosforescència transforma la matèria pictòrica en espai infinit.
A la imatge, Marc Egger a la Xina.