Banner-Flama-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

El procés de fabricació de l’obrador Ceràmica Cumella a Roca Umbert

El procés de fabricació de l’obrador Ceràmica Cumella a Roca Umbert
bonart granollers - 04/02/14

La propera exposició de l'Espai d'Arts de Roca Umbert porta per títol "Shaping Ideas / Modelant idees"  i explica el procés de fabricació que el ceramista granollerí Toni Cumella utilitza al seu obrador. Concretament, la mostra se centra en  els quatre procediments principals d'extrusió, collage, premsat i rotatiu, i també, en el paper que té la seva ceràmica en l'arquitectura contemporània. Tot el contingut de l'exposició és una referència clara als diàlegs possibles entre l'artesania i la tecnologia, i pot servir d'aprenentatge per a una nova generació d'arquitectes i ceramistes que aspiren a superar els límits tradicionals de la seva disciplina.

"Shaping Ideas / Modelant idees" es presentarà el dijous 13 de febrer, a dos quarts de 8 del vespre,  amb la conferència "Cumella - Architectural Association",  a càrrec de Christopher Pierce, comissari de l'exposició i director del programa Visiting School de l'Architectural Association. L'acte inaugural, a les 8 del vespre, comptarà amb la participació de músics de l'Escola Municipal de Música Josep M. Ruera. La mostra es podrà visitar fins al 12 d'abril. És previst que viatgi al Col·legi d'Arquitectes de París l'any que ve, i el 2016 tornarà a Barcelona, per exhibir-se al FAD, Foment de les Arts i el Disseny.

El taller familiar complementari es farà el dia 15 de març, a dos quarts de 6 de la tarda, sota el títol "Modelant idees" (cal inscripció prèvia a espaidarts@rocaumbert.cat o al tel. 93 879 180). I el dia 19 de març, a dos quarts de 8 del vespre,  Toni Cumella pronunciarà una conferència sota el títol "Ceràmica i arquitectura" al mateix Espai d'Arts.

Toni Cumella (Granollers, 1951) és fill del ceramista Antoni Cumella. Abans de dedicar-se exclusivament a la ceràmica a partir de 1970, va estudiar enginyeria industrial a la Universitat de Barcelona. Després de la mort del seu pare el 1985, va reorientar el taller cap al desenvolupament de projectes d'arquitectura i peces d'art a gran escala treballant amb Studi PER. Entre 1989 i 1992 el taller va emprendre dues destacades obres: les restauracions de la Casa Batlló d'Antoni Gaudí, amb l'arquitecte Josep Botey; i del Park Güell, amb els arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres. Després van venir nombroses col·laboracions, com el Parc Diagonal Mar i el mercat de Santa Caterina, d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue; els pavellons d'Espanya a l'Expo 2005 de Foreign Office Architects i el 2008 de Patxi Mangado; Villa Nurbs d'Enric Ruíz Geli; i instal·lacions de rellevància de l'artista Frederic Amat. En aquests moments desenvolupa nous projectes amb arquitectes de reconegut prestigi, com Renzo Piano, Kengo Kuma i Amanda Levete.

Portes obertes als nous espais de residències d'artistes. Coincidint amb la presentació de l'exposició de Toni Cumella, el dijous 13 de febrer a partir de les 5 de la tarda hi haurà jornada  de portes obertes als nous tallers per a artistes de l'Espai d'Arts. Les darreres obres de remodelació han permès guanyar en espais de residències, fins a un total de 12, completament adaptades a la seva funció.  La superfície mitjana dels tallers és de 30 m2, si bé n'hi ha un de mes gran, d'ús compartit, que arriba als 50 m2, i un altre de més reduït, que fa 10 m2. Els artistes residents actualment a l'Espai d'Arts són Carles Azcón, Arnau Bellavista, Sylvie Bussières, Juanjo Castillo, Pau Farell, Silvia Ospina, Alex Santafé, Ermisenda Soy, Ruben Torras i Pere Vilardebó. L'equipament obrirà dues convocatòries per utilitzar els  dos espais lliures: una  que s'adreça a estudiants d'últim curs d'Art i Disseny per ocupar un espai compartit durant tot un curs, a fi de  desenvolupar el projecte de final d'estudis; i una altra per a artistes amb projectes acotats en el temps, amb estades d'entre una setmana i tres  mesos.

Els artistes residents exposen al TPK de l'Hospitalet. D'altra banda, els artistes residents a l'Espai d'Arts inauguren el 5 de febrer l'exposició col·lectiva "Diálogo de besugos" (presentada a Granollers el juny passat) al TPK - Art i Pensament Contemporani de l'Hospitalet de Llobregat. L'intercanvi és fruit de l'aliança entre ambdós centres, que al seu torn portarà els artistes residents al centre d'art de l'Hospitalet a exposar a Roca Umbert a partir del 7 de maig. "Diálogo de besugos" crea un context de trobada entre els artistes i el públic, en un espai emblemàtic d'una casa com és la cuina, entès com a àmbit de comunicació universal i polisèmica.

A la imatge, mercat barceloní de Santa Caterina.

Memoria_viscuda_Bonart_180x180 pxthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90