Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

El Museu del Disseny de Barcelona s'inaugurarà al desembre del 2014

El Museu del Disseny de Barcelona s\'inaugurarà al desembre del 2014
bonart barcelona - 05/02/14

Barcelona comptarà amb una nova institució cultural a finals d’aquest any. El dia 5 de gener s’ha presentat el Museu del Disseny de Barcelona, un nou centre cultural ubicat a l’edifici Disseny Hub de Barcelona. El museu exhibirà al públic les diferents col·leccions que l’integraran, un total de 70.000 peces, i que provenen de les col·leccions de les Arts Decoratives, de Ceràmica, de Disseny de Producte, de Tèxtils i d’Indumentària i del Gabinet de les Arts Gràfiques, que fins ara s’havien exposat en diferents museus de la ciutat. El trasllat de les peces està en marxa des del 2013 i finalitzarà l’any 2015.

El nou museu es caracteritza per fer un discurs propi i integrat on totes les col·leccions es complementaran, sense renunciar als aspectes específics de cadascuna. El Museu mostrarà l’evolució de les arts decoratives cap a les anomenades arts d’autor (ceràmica, esmalt, joieria contemporànies...) i, per altra banda, l’evolució de les arts decoratives al disseny, que ha estat un gran actiu de Barcelona, i s’interroga el seu paper en una perspectiva de futur. Al mateix temps, el Museu del Disseny de Barcelona vol potenciar la feina d’investigació i recerca amb el Centre de Documentació, un fons arxivístic amb més de 22.000 documents, que començarà la seva activitat aquest mes d’abril.

El Museu del Disseny porta des del 2013 fent el trasllat de les col·leccions. Es té previst que en el termini de dos anys, més de 70.000 objectes arribin a la nova ubicació i el trasllat finalitzi a finals de desembre del 2015, tot tenint en compte el volum de les peces i les seves diferents tipologies (vestits, mobiliari, ceràmica, carruatges, etc.); materials (objectes de ferro, vidre, ceràmica, teixits, fusta, etc.) i de diferents formats i volums que van des de peces petites, com anells, fins a peces de gran formats, com carruatges.

Sala de reserva de les col·leccions a l’edifici Disseny Hub Barcelona. L’edifici Disseny Hub de Barcelona és el lloc pensat per acollir aquest ric patrimoni de la ciutat de Barcelona. Les diferents exposicions ocuparan quatre de les seves plantes, un total de 5.000m2 d’espai entre les exposicions permanents i temporals. A més, una de les novetats més importants és l’espai reservat al magatzem per la conservació de les col·leccions. En un total de 2.000 m2, s’ha habilitat una gran sala de reserves d’última generació, pensades per la conservació de la gran diversitat d’objectes i la seva restauració. Totes les peces que arriben del trasllat es van emmagatzemant en aquesta gran sala per tal que els professionals i especialistes les cataloguin, les reordenin i les integrin dins del nou espai.

Les col·leccions: eix vertebrador del Museu del Disseny. El Museu del Disseny multiplica el seu potencial, principalment, per les col·leccions que s’integraran en un mateix espai. El valor de les col·leccions és part de l’esforç col·lectiu, principalment de les donacions i llegats de particulars o de les donacions que s’han fet a través d’entitats. Algunes són d’un valor únic i indispensables per estudiar o conèixer un determinat moviment o període: Les col·leccions d’arts decoratives, formada per 7.000 objectes, que inclouen mobles, vidres, carruatges, orfebreria, paper pintat, carruatges, rellotges, miniatures, guadamassils, etc. Les col·leccions de disseny de producte, formades per 2.000 objectes, on podem veure des de cotxes, electrodomèstics, mobles, llums, etc. Les col·leccions de ceràmica, formada per una extensa col·lecció de 22.000 objectes, on destaquen les plaques ornamentals, rajoles, gerros, vaixelles o pots de farmàcies de diferents èpoques. La col·lecció tèxtil i d’indumentària, formada per 19.000 objectes, on trobem des de indumentària històrica, moda, complements o teixits. La col·lecció de disseny gràfic i d’arts gràfiques, formada per 20.000 objectes, on es mostren cartells, etiquetes, matrius i motlles.

Cinc exposicions per inaugurar el Museu del Disseny. El Museu del Disseny iniciarà la seva activitat amb cinc exposicions de producció pròpia. Un dels objectius principals d’aquest primer programa d’exposicions es mostrar al públic el valor patrimonial del extens catàleg d’objectes de les diferents col·leccions que s’han integrat al nou museu. Delmónalmuseu.Dissenydeproducte,patrimonicultural. Aquestaexposició mostrarà 240 peces que formen part de la col·lecció de Disseny de producte. La mostra ofereix un recorregut monogràfic del millor disseny industrial de les últimes dècades i que mostrarà objectes que s’han dissenyat o produït a Catalunya. Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i d’arts d’autor (Segles III-XX)”. Aquesta exposició fa un recorregut on el visitant podrà veure 1.200 peces que conformen l’historia de les arts decoratives a Catalunya, tot mostrant les col·leccions de ceràmica, mobiliari, vidre, teixits, rellotges, entre altres objectes, fins arribar a les col·leccions d’art d’autor del segle XX. Amb aquesta mostra es podrà veure peces singulars algunes de les quals han estat recuperades del fons de reserves del museu. El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2014). Aquesta exposició mostrarà l’extensa col·lecció d’indumentària i moda des de el segle XVI fins a l’actualitat. Una excel·lent mostra de 170 peces on el públic podrà veure algunes històriques, com la col·lecció Rocamora, fins a les noves incorporacions de dissenyadors i modistes. El Disseny Gràfic: d’ofici a professió. Un total de 300 peces conformen aquesta exposició dedicada als pioners del disseny gràfic. Un recorregut que parteix dels treballs realitzats des de l’any 1930 fins a les darreres col·leccions gràfiques que s’han incorporat al Museu del Disseny. Disseny per viure. L’exposició serà la primera temporal que farà el Museu del Disseny. L’objectiu de la mostra és donar una visió crítica de la contribució del disseny actual al món amb una selecció de projectes nacionals i internacionals dintre de l’àmbit de la innovació i la creativitat. La inauguració està prevista pel febrer del 2015.

A les imatges, una peça del museu. A sota, Pilar Vélez, directora del museu  i Jaume Ciurana, tinent alcalde de Cultura de Barcelona durant la presentació del Museu del Disseny.

 

Nial nou-180x178Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90