Coincidint amb la primera celebració del dia Mundial de la Ràdio, la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona, ha estrenat els nous estudis de ràdio del centre docent, que reben el nom de Francina Boris, en reconeixement a la tasca desenvolupada per la locutora gironina, traspassada recentment.
D’aquesta manera, la UdG se suma als actes que han previst els organitzadors d’aquesta Jornada, impulsada per la UNESCO, i que a la Universitat tindrà un to d’homenatge a la primera locutora de ràdio de les comarques de Girona, que va morir el passat 7 de novembre. Boris, amb una llarga trajectòria radiofònica a les seves espatlles, treballà sempre difonent la cultura catalana a través dels seus programes de ràdio a Ràdio Girona i les seves columnes al Diari de Girona. De joveneta fou escollida per anar a treballar a Ràdio Associació de Catalunya, aprenent i aplicant, després a Girona, un estil d’antena que va marcar les generacions que la van seguir.
L’acte acadèmic que ha tingut lloc avui a la Facultat de Turisme, al Campus Barri Vell, ha comptat amb la presència de Gemma Geis, vicerectora de Desenvolupament Normatiu, Governança i Comunicació; Joaquim Majó, degà en funcions de la Facultat de Turisme; i Sílvia Espinosa, professora de l’àmbit radiofònic en aquest centre docent.
Aquest nou equipament tècnic està dissenyat, principalment, per a l’aprenentatge dels aspectes vinculats al so i la publicitat dels alumnes del Grau de Publicitat i Relacions Públiques que, d’aquesta manera, poden experimentar des de l’ús professional de la veu fins a l’elaboració d’un bartering radiofònic.
Els estudis de ràdio permeten apropar el model pràctic de la ràdio als estudiants i millorar la seva qualitat formativa, aconseguint que els alumnes assagin rutines professionals que en un futur laboral hauran de portar a terme. Les noves instal·lacions són dues mini-sales insonoritzades, amb capacitat per a 2 persones cada una, ubicades dins d’un locutori-control de ràdio, d’estil més clàssic, que permet encabir-hi a 4 persones més. En tots els espais els alumnes poden treballar de forma autònoma i provar les seves destreses com a locutors o com a controladors de so.
El dia Mundial de la Ràdio neix, segons la UNESCO “amb la intenció de posar de relleu el valor de la ràdio com a eina per construir la cohesió social i promoure la democràcia participativa, així com la contribució fonamental d’aquest mitjà per tal de garantir i fomentar la lliure circulació d'idees i la llibertat d'expressió a tot el món, valors que apuntalen les societats obertes i democràtiques”.
A la imatge, familiars de Francina Boris amb la vicerectora Gemma Geis i la professora de ràdio, Sílvia Espinosa, mentre visiten les instal·lacions.