El 15 de febrer a les 11.00h, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, inaugurarà l’ “Espai Havel”, un conjunt escultòric format per dues cadires, una taula i un til·ler creat per l'artista Bo?ek Šípek, en homenatge a l'expresident txec Václav Havel i als drets humans i la llibertat a tot el món.
L’acte tindrà lloc al Parc de la Ciutadella, al costat del Parlament (entre la plaça de Joan Fiveller i el llac del Parc), i comptarà amb la presència de Núria de Gispert, presidenta del Parlament de Catalunya; l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol; el tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; l'alcalde de Praga, Tomáš Hude?ek; l'exministre de Relacions Exteriors txec, Karel Schwarzenberg; el fundador d’Art For Amnesty, d’Amnistia Internacional, Bill Shipsey; i l’artista Bo?ek Šípek; entre d’altres.
Dedicat a la memòria i el llegat de Václav Havel en la seva lluita pels drets humans i la llibertat al món, l’Espai Havel està promogut per Bill Shipsey en nom d’Amnistia Internacional amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Biblioteca Václav Havel de Praga i els amics de Václav Havel.
Barcelona serà el tercer lloc del món que homenatjarà el president i dramaturg txec amb la instal·lació d'aquest espai, ja ho ha fet Washington, i la ciutat de Dublín.
Aquest homenatge serà l’inici de la commemoració a Barcelona dels 25 anys de la caiguda del Mur de Berlín i el seu impacte a Alemanya, Romania, Hongria, Txèquia, Polònia i Letònia.?
Václav Havel (1936-2011) va ser president de Txecoslovàquia i el primer president de la República Txeca. Va arribar al càrrec després de la seva incansable labor com a dissident durant dècades en les quals va conèixer la presó i l'exili. Figura recordada a tot el món per ser un dels grans impulsors dels canvis a Europa Central i de l'Est a la fi del segle XX, va deixar un important llegat com a pensador filantrop, assagista i dramaturg que encoratja fins avui múltiples moviments per la llibertat i contra la repressió a tot el món.
Bo?ek Šípek (1949), dissenyador i arquitecte de gran trajectòria i reconeixement, de qui el mateix Havel es declarava amic i admirador. Després de l'ocupació soviètica de Praga el 1968 va prendre el camí de l'exili. Des dels anys noranta ha realitzat diversos grans projectes a la República Txeca, com la reconstrucció i remodelació dels interiors del Castell de Praga.