La mostra “Finlàndia?” està comisariada per l'associació madrilenya hablarenarte en col·laboració amb els comissaris Anna-Kaisa Rastenberger, Helena Björk, Kimmo Modig i Juha-Heikki Tihinen. Es podrà visitar del 19 de febrer al 30 de març a la Sala Alcalà 31 de la comunitat de Madrid dins del programa FocusFinland d’ARCOmadrid.
Es pot parlar d'un art contemporani finès genuí? I, si és el cas, com es manifesta? L'exposició “Finlàndia?” materialitza el resultat d'un experiment procesual de reflexió i documentació on l'associació madrilenya hablarenarte: ha volgut involucrar a diferents agents culturals finesos: Anna-Kaisa Rastenberger, Conservadora Cap del Finnish Museum of Photography; la comissària independent Helena Björk, qui treballa en tota la regió nòrdica; el comissari i artista Kimmo Modig; i el comissari i escriptor Juha-Heikki Tihinen, actual Chief Curator de Pro Artibus.
Després d'una posada en comuna de diferents noms, es va acordar entre els quatre agents locals i hablarenarte: una llista de cinc artistes amb visions entrecreuades i amb interessos similars, encara que amb tractaments estètics molt diferenciats. Ells són Jonna Kina (Hèlsinki, 1984), Erika Erra (Hèlsinki, 1979), Sara Bjarland (Hèlsinki, 1981), Jan Soppela (Turku, 1974), Bita Razavi (Teheran, Iran, 1983).
Cadascun dels comissaris va entrevistar a més a l'artista que havia proposat (excepte Helena Björk, que ho va fer amb dos artistes) per desgranar qüestions com la història de l'art i la història recent de Finlàndia, les característiques de la seva societat i elements específics del país com la vinculació directa amb la naturalesa.
A la imatge, Erika Erra (Hèlsinki, 1979). Instal·lació “Fox nails”, 2012-2014. Mesures variables segons espai. Instal·lació sobre paret amb arpes de guineu.