Les pintures murals de Josep Maria Sert (1874-1945), ubicades al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de la ciutat, han estat nominades candidates a convertir-se en una de les “10 pintures universals a Barcelona”, en el marc de la campanya que l’organització Capital de la Cultura Catalana està desenvolupant amb l’objectiu de promocionar el patrimoni pictòric de Barcelona i, posteriorment, projectar les 10 pintures elegides per votació ciutadana en l’àmbit nacional i internacional.
Les pintures murals de Josep Maria Sert a l’Ajuntament de Barcelona és un conjunt format per dotze escenes de la història dels almogàvers a Orient, a través de les cròniques de Ramon Muntaner i Bernat Desclot. Fou un encàrrec de l’Ajuntament arran de la reforma iniciada per a la celebració de l’Exposició Internacional de 1929. L’arxiver en cap Agustí Duran i Sanpere fou designat per ajudar Sert en l’elecció dels fets a narrar. El mateix Sert va dissenyar tots els aspectes complementaris del saló de Cròniques com el terra, els sòcols, la il•luminació, etc. És un dels pocs exemples públics de pintura mural de Josep Maria Sert a Barcelona, tot i que era un autor de fama, especialment apreciat als Estats Units, i que treballà per força famílies d’anomenada de la ciutat.
Les pintures murals de Sert s’afegeigen a L’absis de Sant Climent de Taüll (1123) del Mestre de Taüll (MNAC); La vicaria (1870) de Marià Fortuny (MNAC); Terrats de Barcelona (1903) de Pablo Ruiz Picasso (Museu Picasso) i Llibre-Mur (1990) d’Antoni Tàpies (Fundació Tàpies).