Francesc Català Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) és una de les figures més importants de l’art català de la postguerra. Precursor de la renovació de la fotografia catalana dels anys cinquanta i seixanta, la seva trajectòria ha estat considerada un referent en la història de la fotografia al nostre país. Català Roca. Retrats vol defugir les exposicions antològiques o retrospectives que s’han organitzat anteriorment, per centrar-se en una sola temàtica o motiu determinat. En aquest cas, aquesta faceta concreta seria el gènere del retrat.
Català Roca. Retrats exhibeix, fins al 27 d’abril, un conjunt de 36 fotografies en blanc i negre, on trobem retrats de personatges de la vida cultural catalana dels anys cinquanta i seixanta, com ara Joan Miró, Salvador Dalí, Llorens Artigas, Antoni Tàpies, Josep Guinovart, Jean Cocteau o Josep Pla. A més dels personatges més conegus, la mostra dóna visibilitat a retrats poc difosos de personatges populars.
Els retrats de Català Roca són autèntiques obres mestres del gènere; obres de caràcter documental en moltes ocasions que esdevenen un repàs d’autèntiques icones del segle XX, no només del nostre país, sinó de l’estranger.
Català Roca. Retrats ens permet aprofundir en el tractament del gènere del retrat del fotògraf català i la seva doble dimensió com a fotògraf. Per una banda, el seu treball com a fotoperiodista proper a les imatges populars i de la vida quotidiana dels carrers de Barcelona i Madrid, i, per l’altra, el seu paper com a fotògraf del món culte, especialment del món de l’art, una de les seves habituals especialitats. L’exposició es podrà visitar fins al 27 d’abril del 2014 al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida.
A les imatges, a dalt, Català-Roca. A sota, Josep Pla a Llofriu l'any 1977.