BANNER_Bonart_ROSER-BRU-1280x150

Certàmens

Colòmbia, pais invitat d’ARCOmadrid 2015

Colòmbia, pais invitat d’ARCOmadrid 2015
bonart madrid - 04/03/14

Colòmbia serà el país convidat en la propera edició d'ARCOmadrid que, organitzada per IFEMA, se celebrarà del 25 de febrer a l'1 de març de 2015, i aproparà a Madrid, en col·laboració amb l'ambaixada de Colòmbia a Espanya, la producció artística contemporània d'aquest dinàmic mercat emergent. 

Colòmbia ha adquirit una importància creixent en l'escena de l'art i ha experimentat en l'última dècada un boom amb el naixement de noves galeries d'art, museus públics i privats, fires d'art, biennals, espais culturals impulsats per artistes, col·leccionistes i comissaris, institucions dedicades a les arts plàstiques i cases de subhastes.

Un dels aspectes principals a tenir en compte és que Colòmbia s'està convertint en un punt clau per a l'art no només a Llatinoamèrica sinó en la resta del món. Precisament la prestigiosa editorial Phaidon Press va publicar recentment el llibr Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes en el qual destaca a Bogotà entre les dotze ciutats del món imprescindibles en l'àmbit de l'art contemporani. Avui, la seva escena renovada ha aconseguit inscriure's en els circuits internacionals i ha generat l'interès d'importants col·leccionistes.

Actualment, la ciutat de Bogotà compta amb més de 60 galeries d'art, com a Galeria Valenzuela Klenner; El Museu; L'Estel, i unes altres de nova generació com Casas Riegner; Galeria Nueveochenta i Institut de Visió –antiga galeria La Central-entre unes altres. A més, té 58 museus entre els quals destaquen a més del Museu Nacional de Colòmbia, el Museu d'Art Modern, el Museu d'Art Contemporani, el Museu d'Art del Banc de la República i la Biblioteca Luis Ángel Arango, on es desenvolupa una intensa activitat cultural. També Medellín té una intensa vida cultural i artística que es reflecteix en els seus museus com el Museu d'Art Modern –MAMM- i el Museu d'Antioquia, igual que la ciutat de Santiago de Cali, on se situa el Museu d'Art Modern La Tertúlia.

El mercat de l'art contemporani a Colòmbia s'ha vist impulsat i enfortit pel suport durant els últims deu anys d'ArtBo –Fira Internacional d'Art de Bogotà-, una fira sòlida que serveix d'impuls a les galeries i artistes nacionals i internacionals. De forma paral·lela, Bogotà acull com a alternativa la fira Odèon, especialitzada en art contemporani i associada amb galeries petites, així com l'Altra Biennal d'Art de Bogotà, que articula intervencions artístiques en diferents espais de la ciutat, i el Premi Luis Caballero, que reconeix la trajectòria i el treball d'artistes majors de 35 anys.

A més de la capital, altres ciutats colombianes són igualment impulsores de l'art contemporani com Medellín on se celebra el Saló (inter) Nacional d'Artistes, considerat l'espai més antic de les arts visuals de Colòmbia amb 43 edicions a les seves esquenes. Així mateix, Cartagena d'Índies, on s'està celebrant, fins al proper 7 d'abril, BIACI 2014, la 1ª Biennal Internacional d'Art Contemporani amb la participació de més de 110 artistes del món.

Però a més, Colòmbia té una important oferta d'espais culturals independents i alternatius gestionats per artistes, institucions, comissaris o col·leccionistes, que contribueixen en l'enriquiment de la seva escena artística. FLORA ars+natura, un espai per a l'art contemporani a Bogotà centrat en la producció a partir de projectes comisariados, residències artístiques internacionals i una intensa activitat pedagògica. Dirigit per José Roca, curador d'Art Llatinoamericà en la Tate Modern de Londres, va obrir les seves portes en l'any 2013. D'altra banda, la Fundació Teatre Odèon –FTO-, un altre centre cultural sense ànim de lucre dedicat a l'art contemporani les activitats del qual aproximen al públic als processos artístics. I N-ce Art, promoguda per Claudia Hakim, és un programa cultural i educatiu de la Fundació Neme, el propòsit de la qual és contribuir al desenvolupament i creixement de les arts visuals en la societat colombiana.

Des de destacats artistes com Doris Salcedo; Óscar Muñoz; Mateo López; Juan Fernando Herrán; Juan Manuel Echevarría; José Alejandro Restrepo i Nadín Ospina, a uns altres més joves com Nicolás Paris; Gabriel Sierra; Nicolás Consuegra i Mateo López, estan potenciant l'escena artística colombiana que està aconseguint una gran visibilitat al món sencer. Visibilitat a la qual contribueixen enormement comissaris reconeguts internacionalment de la talla de Juan Gaitán - comissari de la 8ª Berlin Biennale for Contemporary Art-;José Roca - curador d'Art Llatinoamericà en la Tate Modern de Londres-; Mª Inés Rodríguez –directora del CAPC de Bordeus- o Inti Guerrero, comissari independent.

La participació de Colòmbia a ARCOmadrid es remunta als anys 90 i, des de llavors, han assistit a la Fira galeries com a Institut De Visió; Nueveochenta Galeria; Galeria Luis Pérez; Galeria Valenzuela Klenner; Alcuadrado; Galeria Casas Riegner; Galeria El Museu; Fernando Quintana Galeria; Carlos Alberto González i la Galeria Garces Velázquez. De la mateixa manera, ARCOmadrid ha comptat amb la col·laboració de reconeguts comissaris procedents d'aquest país com María Inés Rodríguez, Inti Guerrero, Manuela Moscoso i Catalina Lozano.

A la imatge, Fermín Lucas, director general d’IFEMA; Fernando Carrillo Flórez, ambaixador de Colòmbia a Espanya, Luis Eduardo Cortés, president Executiu d'IFEMA, i Carlos Urroz, director d'ARCOmadrid.

Ver_llover_Bonart_180x180 pxEude, generic

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90