La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Diputació de Girona, la Diputació de Lleida i la Diputació de Tarragona, presenta L’inici del demà. Mancomunitat de Catalunya: 100 anys. Aquest projecte expositiu analitza la història, els artífexs, el pensament i l’obra realitzada per la Mancomunitat de Catalunya, un segle després de la seva creació. Consta d’una mostra genèrica i de sis de temàtiques que es presenten en sis seus diferents del territori català, entre el 9 d’abril i el 27 de juliol de 2014.
Només durant una dècada, la Mancomunitat va ser capaç de posar en marxa una gran quantitat d’iniciatives: va potenciar i desplegar infraestructures com la xarxa de telefonia o la de camins; va impulsar l’Institut d'Estudis Catalans; va treballar en el patrimoni material i immaterial, en la sanitat, en la prevenció i la beneficència; va actualitzar la cartografia, la meteorologia, i va crear les bases per a una pedagogia moderna. Només amb una primera aproximació a la seva trajectòria, es fa palesa la seva clara voluntat constructiva i de projecció cap al futur, amb la intenció d’abraçar totes les disciplines del coneixement.
Per transmetre l’essència d’aquesta organització és tan important parlar de la Mancomunitat com a estructura generativa i amalgama de valors, com destacar-ne les iniciatives que va dur a terme i que van transformar de facto el territori.
El projecte expositiu destaca, d’una banda, la capacitat emprenedora de la Institució i, de l’altra, és present a diferents indrets de Catalunya, esdevenint un projecte en xarxa que representa la “connectivitat del territori”, una de les prioritats del la política de la Mancomunitat.
Els diferents camps d’actuació de la Mancomunitat i les accions que van emprendre estructuren aquesta exposició amb la creació de diferents “nodes temàtics” que trobem a sis seus del territori català. S’ha articulat, a més, una correspondència entre aquests “nòdes temàtics” i els espais ?edificis, equipaments o institucions? creats o impulsats per la Mancomunitat, de manera que es posa de manifest la relació entre els continguts i els espais expositius. Així, per exemple, s’ha ubicat la instal·lació sobre els Instruments per l’ensenyament a l’Escola industrial de Barcelona o la instal·lació sobre Recerca i investigació científica a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans.
L’exposició es podrà visitar al CCCB de Barcelona (8 d’abril al 20 de juliol); Escola Industrial de Barcelona (9 d’abril a 20 juliol); Institut d’Estudis Ilerdencs (10 d’abril a 1 de juny); Institut d’Estudis Catalans (11 d’abril a 4 de juny); Palau de la Diputació de Tarragona (de finals de maig a finals de juliol) i Casa de Cultura de Girona (17 juny a 27 juliol).
A la imatge, CCCB_Beneficència: Sala per a les parteres al pavelló d'embarassades secretes, 1910-1920. Autor desconegut. Institut Amatller d’Art Hispànic. Prestador imatge: AGDB.