728x90

Exposicions

"Els ibers. Una part del nostre passat" al Museu de la Vida Rural

\
bonart l'espluga de francolí - 01/04/14

El 4 d’abril el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugurarà l’exposició Els ibers. Una part del nostre passat. S’encarregaran de la inauguració el comissari de la mostra, Àngel Segarra, president de la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica, Josep Maria Rovira, que s’ha encarregat de part dels textos de l’exposició i l’historiador Antoni Carreras, que ha escrit la part referida a la Conca de Barberà. L’exposició es podrà veure a la Sala Lluís Carulla del Museu fins el dia 29 de juny.

Els ibers recull, de mode genèric, la història d’aquest conjunt de pobles que es van estendre pel litoral mediterrani, des del Llenguadoc a Andalusia, aproximadament entre l’any 1100 aC i la culminació de la romanització, als inicis de la nostra era. Les explicacions es complementen amb una extensa mostra d’objectes provinents de la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica. Una part de l’exposició està dedicada als ibers que van habitar les comarques tarragonines, els cossetans. Enfocada especialment a la Conca de Barberà i a la Cova de la Font Major, un bon exemple de santuari iber.

L’aproximació a la cultura ibèrica es fa primer des d’un punt de vista històric, explicant el pas de l’edat de bronze al domini del ferro, influenciat, sobretot, per l’arribada de pobles provinents de l’Europa central al principi i de la Mediterrània oriental després (fenicis a Andalusia, grecs a Catalunya). La vessant històrica es complementa amb una explicació de les formes de vida dels ibers, des de l’organització dels poblats a la indumentària, l’armament, el treball del fang i dels teixits, l’organització social i, cosa molt important, les formes i els rituals d’enterrament, que marquen un abans i un després amb les cultures de l’edat de bronze.

thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Eude, generic

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90