La imatge que tots coneixem d’un casc víking amb banyes és un dels molts estereotips que trenca l’exposició Víkings que s’inaugura el 8 d’abril i que es podrà veure fins al 28 de setembre al Museu Marítim de Barcelona. Recull prop de 500 peces del Museu d’Història de Suècia i estarà a les Reials Drassanes fins al 28 de setembre amb la intenció de trencar estereotips i presentar de forma lúdica i rigorosa la cultura dels homes del Nord.
Roger Marcet, director del museu ha destacat Víkings com “una de les exposicions itinerants més d’Europa”, una mostra que abans d’arribar a Barcelona ha visitat Sydney, Edimburg i Amsterdam, gràcies a l’empresa MuseumsPartner.
Estructurada en vuit àmbits temàtics, Víkings mostra la història, costums i cultura dels homes del nord i desmenteix mites com el seu caràcter violent o que els cascos portessin banyes, un tòpic creat el 1876 amb l’estrena de la teatralogia operística L’anell dels Nibelungs, de Richard Wagner, en què el personatge malvat apareixia amb un casc amb banyes, segons ha explicar Elvira Mata, sotsdirectora del Museu Marítim de Barcelona i coordinadora de l’exposició. Per la seva ganda, Maria Jansén, directora general del Museu d’Història de suècia, ha destacat la intenció de “desmitificar alguns aspectes de la cultura víking, com pensar en ells com una societat agressiva i violenta”.
A través de vuit àmbits expositius, Víkings mostra els trets fonamentals d'aquesta cultura dels homes del Nord, des dels seus inicis al segle VIII fins al seu declivi, en al segle XII. 60 vitrines en un espai de 1.300 metres quadrats recullen 482 peces provinents del Museu d'Història de Suècia de les quals el 95% són originals: armes de guerra, eines amb les quals llauraven la terra o menjaven, tot tipus de joies, les runes que utilitzaven com alfabet, pintes i elements religiosos. A més, nombrosos elements interactius i produccions multimèdia l’acosten al públic familiar sense renunciar al seu caràcter històric i científic.
Entre les peces més importants de l’exposició, Elvira Mata ha destacat una pedra sepulcral provinent de l’illa de Gotland, un penjoll únic al món del martell del déu Thor, els claus trobats d’una embarcació funerària amb els quals s’ha fet una instal·lació, o també la reconstrucció a mida real del vaixell víking Gokstad, que s'ha construït utilitzant els mateixos materials i tècniques que a l'època víking.