El 22 d’abril, a les 19 h, a la Sala de Cúpula del Museu Nacional de Catalunya (MNAC) es projectarà el documental Marina Abramovi?: The Artist is present. Aquesta activitat, que és gratuïta, es realitza en el marc de la segona edició del programa Per amor a l’art, que organitzen conjuntament el museu i la Filmoteca de Catalunya.
Abans de la projecció del documental, Lluís Alabern presentarà el film i realitzarà una performance. La pel·lícula, dirigida el 2012 pel director nord-americà Matther Akers, fa un repàs a l’obra de l’artista Marina Abramovi?, estretament relacionada amb la seva vida. El film es va rodar amb motiu de la gran retrospectiva que li va organitzar el MoMA de Nova York el 2010, i que va suposar l’entrada definitiva de la performance al món dels museus. Segons el permofer Lluís Alabern, «Si Marcel Duchamp és en certa forma el pare de la performance, Marina Abramovi? podria ser considerada la mare».
Marina Abramovi? (Belgrad, 1946), pionera en l’ús de la performance, va iniciar la seva carrera al començament dels anys 1970 i avui és una de les artistes més reconegudes del panorama internacional. El seu treball s’endinsa en la relació entre l’artista i el públic, en l’exploració dels límits físics i en les possibilitats de la ment. La radicalitat de les seves performance posa en evidència els límits amb els quals ella mateixa topa.
Per amor a l’art és un programa fruit de la col·laboració entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i la Filmoteca de Catalunya. El seu objectiu és establir una cooperació oberta a nous punts de vista i nous públics.
Un dia a la setmana, habitualment a la Filmoteca i en algunes ocasions al museu, la projecció d’un film posa sobre la taula un aspecte diferent del món de l’art: la seva relació amb la història, les trames que determinen que unes obres passin a la posteritat i unes altres no, la relació entre l’artista i el seu model, la varietat de fonts i de tipus d’inspiració, la influència del cinema sobre la pintura i viceversa, els punts de contacte entre l’art més artesanal i el més industrial, etc.; així com una aproximació a la vida i l’època de diferents artistes o moviments centrals de la història de l’art.
Els films -produccions entre 1924 i 2012- són obra de cineastes reconeguts, com ara Jean Renoir, Federico Fellini, Albert Lewin, Vincent Minnelli, Fernando Trueba, Peter Greenaway, Milos Forman o Jia Zhangke, però també de noms menys habituals, com és el cas de Peter von Bagh, Matthew Akers o John Maybury, per esmentar-ne alguns.
Cada projecció va precedida d’una presentació, a càrrec d’un especialista que parla de la pel·lícula i dels problemes artístics que planteja.