El compromís social i polític de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), catalanista i d’esquerres, és ben present en tota la seva obra. Poeta de la memòria, del combat i de la revolta, mitjançant l’humor, la ironia, la paròdia i la metàfora transgredeix el llenguatge i les formes poètiques convencionals fins a portar l’obra a la màxima simplificació, als límits del llenguatge.
Molta part d’aquesta obra poètica, creada durant el franquisme, i l’escrita i realitzada posteriorment, és de temàtica social i política. Així, hi ha un conjunt important de textos, llibres i poemes visuals i objectuals especialment crítics amb el poder polític i religiós del franquisme. L’obra de Joan Brossa s’alça contra les formes del llenguatge totalitari i fa de la crítica del mateix llenguatge un dels temes essencials de la seva poesia.
Una síntesi de la seva biografia i una selecció d’alguns dels seus poemes literaris i visuals més representatius de la seva visió crítica de la societat ens permeten de conèixer la seva poètica de revolta. Un mapa de la ciutat, amb els llocs assenyalats on el poeta ha deixat l’empremta de la seva obra, ens mostra, així mateix, l’íntima, singular i creativa relació de Brossa amb la seva ciutat, Barcelona.
Comissariada per Manuel Guerrero i Judith Barnés, és una mostra coproduïda per El Born CCM i per la Fundació Joan Brossa en el marc del centenari del naixement del poeta.
A la imatge, Joan Brossa.