banner_aire_bonart_horitzontal

Notícies

La Casa Masó incorpora dos nous dormitoris amb mobles originals de Rafael Masó

La Casa Masó incorpora dos nous dormitoris amb mobles originals de Rafael Masó
bonart girona - 15/04/14

L’alcalde de Girona i president de la Fundació Rafael Masó, Carles Puigdemont, ha inaugurat dos nous espais de la col·lecció permanent de la Casa Masó, que des d’ara s’incorporen a la visita guiada a la casa. Es tracta de dues habitacions a la segona planta de la casa, on hi havia els dormitoris de la família Masó. La Fundació Rafael Masó ha recuperat i restaurat el mobiliari i altres objectes decoratius per recrear els dormitoris de les dues germanes més joves de Rafael Masó. D’una banda, el dormitori de Maria de la Bonanova Masó i Estanislau Aragó, i de l’altra el de Paula Valentí. Durant l’acte de presentació dels espais, Puigdemont ha manifestat la seva satisfacció pel fet que “en poc temps la Casa Masó s’ha convertit en una tarja de presentació de la Girona a dins i a fora del país” i perquè “s’ha integrat perfectament al teixit de la ciutat”.

Des de l’obertura al públic de la Casa Masó, el 2012, els espais s’havien utilitzat com a sales d’exposicions temporals, però amb la creació d’una nova sala d’exposicions a la planta baixa, prevista pel mes de maig, aquestes habitacions de la segona planta han pogut retornar a la seva funció original. Amb aquesta incorporació al recorregut, la Casa Masó amplia el nombre d’obres originals que s’exposen de l’arquitecte, per tal de presentar una visió més completa de com era una casa típicament noucentista al voltant de 1920.

A l’habitació de matrimoni de Maria de la B. Masó (1892-1981) i Estanislau Aragó (1889-1975) s’hi pot veure un conjunt de mobles que inclou un llit, dos armaris, una tauleta de nit i dues cadires. Rafael Masó els va dissenyar el 1920, amb motiu del casament de la parella, per al seu domicili al segon pis de la casa Salieti del carrer Ciutadans, i van ser traslladats a la Casa Masó quan s’hi van instal·lar el 1960. Les formes són les característiques del mobiliari que Masó va crear en aquest període, amb una barreja de barroc popular que volia evocar el mobiliari tradicional català sense renunciar a la seva predilecció per les formes geomètriques i austeres. A l’habitació també s’hi exposen dues obres sobre paper de la col·lecció de la casa: una aiguada i una sanguina atribuïdes a Rafael Masó Pagès, el pare de l’arquitecte. La recerca que s’ha dut a terme per museitzar aquests dos espais ha permès comprovar, a partir de fotografies antigues, que algunes habitacions de la casa estaven decorades amb paper pintat, del qual no se’n conserva cap mostra original. Tot i això, gràcies a la col·laboració del Museu del Disseny de Barcelona, s’ha pogut imprimir una rèplica d’un paper pintat i una sanefa de l’època molt semblants als que hi havia a la casa.

A l’habitació de Paula Masó (1894-1957) el conjunt de mobles que s’hi exposa pertany als que Masó va dissenyar per a l’Institut de la Dona que Treballa, una institució benèfica i sanitària creada el 1920 per la Caixa de Pensions. El 1922 Masó va dissenyar les dependències i el mobiliari de l’Institut i de la Biblioteca Popular de la Dona a la seu de la Caixa a Girona. En contrast amb els mobles de l’altra habitació, aquests són més senzills i funcionals però amb detalls igualment característics del seu llenguatge. En aquesta habitació també s’hi exposa una xilografia típicament noucentista, la Mare de Déu de Montserrat (1924), de Francesc Canyellas, amb un marc de Masó; una caricatura que el propi arquitecte va fer de la seva germana Paula, La Paula en té unes mitges (1920), i un brodat sobre paper.

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, el dia 23 la Fundació Rafael Masó ha programat una visita literària a la Casa Masó (17 h) que serà conduïda per l’escriptor i periodista Narcís-Jordi Aragó i Masó, nebot de l’arquitecte. Aragó ha seleccionat una sèrie de textos de diferents autors i èpoques que permeten descobrir les ressonàncies poètiques i literàries de la casa. Els assistents a la visita rebran un exemplar de la guia La Casa Masó literària, publicada per la Càtedra M. Àngels Anglada de Patrimoni Literari de la UdG. Les places són limitades i és imprescindible fer una reserva prèvia.

A la imatge, l’alcalde de Girona amb Narcís-Jordi Aragó i Mercè Huerta.

 

 

DP_Bonart-180x180inclassificables

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px