banner-BonArt

Notícies

Concedits els Premis Nacionals de Cultura 2014

Concedits els Premis Nacionals de Cultura 2014
bonart barcelona - 16/04/14

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts concedeix els Premis Nacionals de Cultura d’acord amb el que estableixen la Llei 6/2008, de 13 de maig, del CoNCA i el Decret 148/2013, de 2 d’abril, dels Premis Nacionals de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El CoNCA vol distingir la innovació, la continuïtat i l’excel·lència. El Premis Nacionals de Cultura 2014 vindiquen la creativitat com a veritable símbol d’un país amb un dinamisme cultural que és part constitutiva de la seva personalitat històrica. Cultura i societat civil són, per a Catalunya, un eix de passat, present i futur.

El Plenari del CoNCA, constituït en Jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2014, ha decidit atorgar deu premis, el màxim que permet el marc legal, a les persones i entitats que figuren a continuació, cadascun d’ells amb una dotació de 15.000 euros. L’acte de concessió tindrà lloc el 2 de juny i serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.

Premis Nacionals de Cultura 2014:

Amical Wikimedia: Organització sense ànim de lucre que té per objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua. Se centra en la promoció de la Viquipèdia, enciclopèdia en línia escrita per voluntaris, i els seus projectes germans. Amical va ser fundada l’any 2008 i el 2013 va ser reconeguda oficialment per la Fundació Wikimedia.

Mireia Barrera (Terrassa, 1967): Ha estat directora titular del Coro Nacional de España, de la Capella de Música de Santa Maria del Mar i, fins al desembre de 2005, va dirigir el Coro de la Orquesta Ciudad de Granada, del qual va ser fundadora. Ha col·laborat amb l'Orquesta Nacional de España, l’Orquestra Barroca Catalana, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Coro de la RTVE. Des de 1993 és directora del Cor Madrigal de Barcelona, on ha introduït l’obra de compositors contemporanis.

La Principal de la Bisbal: Cent vint-i-sis anys després del naixement d'aquesta cobla el 1888, en ple esclat de la Renaixença, continua duent a terme una labor exemplar. Des d'aleshores, ha fet una tasca fonamental per a l'expansió i el coneixement de la sardana. El President Francesc Macià li atorgà el títol de "Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya". Expressió nítida de la Catalunya civil, amb la transició a la democràcia el 1978, se li restituí el títol atorgat per la Generalitat republicana. Des de fa dècades, la cobla torna a ser protagonista de festes i balls al carrer. La Principal de la Bisbal aporta un llegat musical històric i a la vegada és un referent cultural de primera fila.

Joan Massagué i Solé (Barcelona, 1953): Llicenciat en Farmàcia i doctor en Bioquímica, es trasllada el 1982 als EUA. Actualment és el director del prestigios Sloan Kettering Institute de Nova York. Ha estat cofundador i director adjunt de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), on avui dia ocupa el càrrec de President del Comitè Científic Assessor Internacional. És un referent mundial en l’àrea de les vies de senyalització i dels programes transcripcionals que determinen el comportament cel·lular i la metàstasi en el càncer. Recentment, ha identificat gens i mecanismes de la metàstasi a ossos, pulmons i cervell, contribuint d’aquesta manera a obrir noves vies per evitar el caràcter letal d’aquesta malaltia.

Roberto Oliván (Tortosa, 1972): Coreògraf continuador dels nous corrents de la dansa contemporània, format a Brussel·les a la Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S). Va ser ballarí  a la companyia Rosas amb Anne Teresa de Keersmaeker i aprengué també de Robert Wilson. Posteriorment va fundar la Roberto Oliván/Enclave Arts del Moviment. En el seu treball integra el circ i la performance a la dansa, buscant la fusió de les arts escèniques del moviment. A les Terres de l'Ebre ha impulsat el Festival Deltebre Dansa.

Vicenç Pagès Jordà (Figueres, 1963): Escriptor i crític literari. Va aconseguir un èxit rellevant de crítica amb la novel·la El món d'Horaci (1995). Posteriorment publicà Carta a la reina d'Anglaterra (1997) i Un tramvia anomenat text (1998), un assaig sobre l'escriptura. Amb El poeta i altres contes va obtenir el premi Mercè Rodoreda l‘any 2004. Darrerament, la seva obra ha assolit noves fites rellevants amb llibres com De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil, Els jugadors de whist i Dies de frontera, Premi Sant Jordi de novel·la de l’any 2013.

Pepa Plana (Valls, 1965): Pallassa catalana de trajectòria consolidada, ha dut a terme una destacada gira internacional d’un any i mig amb l’espectacle Penèlope. Proposa l’objecte del riure en femení. Ha treballat per al Cirque du Soleil. Encarna la dona pallassa, l’univers de les dones en clau d’humor femení en un circ sovint del tot masculí.

Sónar: Festival Internacional de Música Avançada i New Media Art de Barcelona. Aquest any celebra la 21a edició. És una iniciativa cultural pionera sorgida a Barcelona que ha esdevingut un model internacional en format i continguts, que atreu públic i artistes de tot el món i que s’exporta amb èxit a països de quatre continents. La connexió i interrelació entre creativitat i tecnologia són els valors fundacionals que han definit el festival des dels seus orígens. Sónar és punt de trobada per a diferents disciplines i comunitats creatives, prenent el pols al panorama actual de la producció musical i les seves interaccions amb el món audiovisual i la creació digital i new media.

The Dalí Museum St. Petersburg (Florida): Museu nord-americà dedicat a l’obra i la figura de Salvador Dalí, fruit d’una extensa i rellevant col·lecció privada reunida pel matrimoni A. Reynolds Morse i Eleanor R. Morse, amics de l’artista. Constitueix un nucli molt important per a la difusió mundial de l'obra de Dalí i a la vegada de l'art català actual. Ho fan possible el seu director Hank Hine, l’equip curatorial i, especialment, el cap d'exposicions, William Jeffett, que comparteix residència entre els EUA i Barcelona.

Jaume Vallcorba (Tarragona, 1949): Editor, filòleg, professor universitari de literatura i escriptor. Fundador de Quaderns crema, editorial que el 2009 va celebrar 30 anys de vida, i d’Acantilado. És autor de Noucentisme, mediterraneisme i classicisme. Apunts per a la història d’una estètica (1994) i ha publicat recentment De la primavera al Paraíso. El amor, de los trovadores a Dante (2013). A més d'investigar en l’obra poètica de Josep Maria Junoy, ha publicat l’obra completa en 14 volums de J.V. Foix. Entre d'altres reconeixements, la Fira de Llibre de Guadalajara (Mèxic) li va concedir el reconeixement al mèrit editorial.

 A la imatge, detall del The Dalí Museum St. Petersburg (Florida).

BonartBanner180x180_curtmetratgeLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88