El Museu del Disseny de Barcelona organitza el dia 25 d’abril una Viquimarató on diferents voluntaris, provinents d’universitats i centres educatius relacionats amb el disseny i el patrimoni, compartiran el mateix espai del Centre de Documentació, de les 16h fins les 20h, amb la finalitat de crear continguts de qualitat i millorar la presència del disseny dins de la Viquipèdia. ?La Viquimarató forma part del Viquiprojecte: Arts de l’objecte i disseny, que s’ha engegat des del Centre de Documentació del Museu del Disseny. Una iniciativa pionera a nivell internacional ja que ha comptat amb la col·laboració de més de 400 estudiants de 14 universitats, escoles i entitats d’art i disseny de Catalunya. La resposta per número de centres i participants l’ha fet única. ?Està previst que uns 200 d’ells passin durant tot el dia 25 d’abril per la Viquimarató, que vol impulsar la col·laboració entre tots els participants i oferir-los eines i coneixement disponible al Centre de Documentació per finalitzar l’edició dels temes que cadascú està treballant. En la majoria dels casos aquest projecte forma part del currículum acadèmic dels estudiants. ?Sobre el Viquiprojecte : Arts de l’objecte i disseny ?L’objectiu d’aquesta iniciativa del Museu del Disseny portada a terme amb l’Associació Amical Wikimedia, es millorar la presència i els continguts del disseny a Internet així com difondre el coneixement generat al Museu sobre el món del disseny i les arts de l’objecte. Els bons resultats d’aquesta primera edició, fan que des del Museu del Disseny es plantegi una nova edició on l’objectiu sigui l’excel·lència dels continguts sobre disseny a la xarxa. ?El projecte es va iniciar al 2011 en el que el Museu del Disseny va pujar a la xarxa tots els continguts que pertanyien a les diferents col·leccions així com informació sobre el disseny català i els seus dissenyadors més representatius. La iniciativa va ser pionera pel que fa al contingut (disseny català i espanyol) a més de mostrar informació i imatges de les peces de les diferents col·leccions del Museu.
La segona fase es va iniciar l’any 2013 com un projecte de co-creació en col·laboració amb les universitats, escoles i entitats del sector disseny per incentivar, per una banda, el fet de fer accessible a la xarxa el coneixement generats als centre educatius, establir lligams de col·laboració amb escoles i universitats de disseny de Catalunya i crear articles de qualitat per promoure la difusió de les col·leccions que formen part del Museu.
Ja es poden trobar a la xarxa més de 400 entrades en les que s’està treballant, algunes com: Dissenyadors i afins: Miguel Adrover, Sybilla Sorondo, Miriam Ponsa, Josep Font, Carol Twombly Sandra Figuerola Marisa GallénJeannette Altherr, Toni Arola, Martín Ruiz de Azúa, Enric Satué, Òscar Tusquets Blanca, Peret, Pati Nuñez, Josep Antoni Coderch i de Sentmenat, CescMiguel Gallardo, Joma, Arnal Ballester, Martí Guixé, America Sánchez, Carles Riart Llop, Jaume Tresserra Clapés, Enric Huguet, Joan Pedragosa, Culdesac, Josep Grau Garriga, Pere Formiguera, Josep Maria Berenguer. Entrades relacionades amb estils, tècniques de les arts de l’objecte i el disseny: Filigrana, Guadamassil, Cordovà, Argenteria, Marqueteria, Arts decoratives, Catifa, Ceràmica, Tipògrafs catalans, Gràfic vectorial, Disseny tèxtil, Disseny editorial, Mobiliari urbà, radioreceptor
Amical Wikimedia és una associació de viquipedistes, col·laboradors dels diferents projectes germans de Wikimedia en català, i simpatitzants del projecte, constituïda legalment com a associació sense ànim de lucre. L’objectiu d’Amical i la missió principal és que la suma de tot el coneixement humà estigui disponible en català i que tot el coneixement sobre la cultura catalana estigui disponible en qualsevol idioma.