FCC-Segell-banner4
La fragata \

Notícies

La fragata "Mercedes" al Museu Arqueològic i el Museu Naval

bonart madrid - 01/05/14
BanerJaumeRiba05La-Galeria-201602-recurs
El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, el Ministeri de Defensa i Acció Cultural Espanyola (AC/I) han organitzat l'exposició L'últim viatge de la fragata Mercedes, que s'inaugurarà abans de l'estiu. La mostra exhibirà el patrimoni recuperat de la fragata Nuestra Señora de la Mercedes després del litigi amb l'empresa cazatesoros Odyssey, destacarà la importància de la protecció del patrimoni subaqüàtic i donarà a conèixer el context històric de l'època i les circumstàncies de l'enfonsament del buc de l'Armada en 1804.

El discurs –elaborat per les comissàries Carmen Marcos Alonso y Susana García Ramírez, amb disseny museográfic de Carlos Barrot i Carlos León– s'articularà en dues seus, el Museu Arqueològic Nacional i el Museu Naval,que es complementaran per oferir al visitant més de 200 peces procedents de 35 institucions espanyoles, estrangeres i col·leccions particulars. Entre altres fons, s'exposaran per primera vegada documents clau per a la resolució del cas judicial, peces originals del segle XVIII, testimoniatges de supervivents i restes arqueològiques procedents de la fragata, a més de recursos audiovisuals, escenografies, reconstruccions i models a escala que permetran al visitant conèixer la història a través d'un viatge al passat i viure l'experiència de navegar i combatre en una fragata espanyola de les albors del segle XIX.

Sota el subtítol Un tresor cultural recuperat, el Museu Arqueològic Nacional explicarà les circumstàncies i conseqüències per a l'època de la voladura de la fragata i se centrarà en els aspectes arqueològics del carregament recuperat. Amb la batalla legal empresa pel Govern d'Espanya contra l'empresa cazatesoros Odyssey com a teló de fons, el Museu Arqueològic Nacional incidirà en la importància de promoure la defensa i salvaguarda del patrimoni subaqüàtic. Objectes d'època, documents històrics clau procedents d'arxius estatals com, entre uns altres, l'Arxiu General d'Índies o l'Arxiu de Simancas, i més de 30.000 monedes, són algunes de les meravelles que es podran contemplar en aquesta seu de l'exposició.

Per la seva banda, el Museu Naval, amb el subtítol La raó front l'espoli, presentarà les característiques de la construcció de la Mercedes, la seva missió, el context històric?militar, les circumstàncies que van envoltar el seu naufragi i el combat naval, i mostrará la tasca de l'Armada en la protecció al Patrimoni Subaqüàtic i el valor dels seus arxius històrics per protegir el patrimoni submergit. Entre altres fons, el Museu Naval exposarà el model de la fragata realitzat segons els processos constructius de l'època després d'un minuciós projecte d'investigació, i els documents procedents de l'Arxiu General de la Marina Álvaro de Bazán signats el 1802 per Manuel Godoy, Príncep de la Paz, i pel Ministre de Marina per a la formació de la flotilla espanyola.

A la imatge, model de la fragata "Nuestra Señora de las Mercedes" (1788-1804)

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88