El Museu d’Art de Cerdanyola recull l’exposició Zona de contacte. Disseny, art i societat, produïda per ACVic i que es podrà visitar fins al 4 de maig.
Comissariada per Curro Claret, Zona de contacte recull una selecció de projectes que des del disseny aborden qüestions sobre la vida en societat, però des d’una perspectiva que prioritza allò humà.
Els projectes exhibits tracten diversos àmbits de la vida, com poden ser la salut, l’alimentació, la tercera edat, la manera de decidir sobre l’ús de l’espai urbà, el moviment del 15-M, les relacions entre els locals i els nouvinguts, les relacions laborals del primer món amb altres països amb mà d’obra més barata o les respostes davant dels desastres naturals.
Curro Claret és conscient d’aquest moment de canvi i de transformacions que s’estan produint a la societat i explica com “estem vivint una creixent percepció i valoració que el més important no nomes és l’objecte final acabat, sinó sobretot el que és capaç de promoure, generar i catalitzar”.
Claret assenyala com, d’alguna manera, totes les persones estem sotmeses al llarg de la nostra vida a un determinat disseny o servei de disseny. Per aquest motiu és important que el disseny estigui construït des de l’experiència més rica i estimulant possible.
Ask me! - Culture Badge, d’Emili Padrós; Taller Andocupando, de Makea Tu Vida; Sponsored food, de Martí Guixé; Señor Mundo i campanya de lleis de la
infància i l’adolescència, de Mariscal, o Proyectar con luces. Recetas urbanas, de Santiago Cirugeda, són alguns dels treballs presentats en aquesta exposició.
En paraules del comissari, “l’exposició intenta oferir una visió oberta i complexa d’una actitud i una manera de fer que creu deliberadament que el rol i la implicació de les persones en la construcció de l’entorn ha de ser molt més gran, intens i plaent del que normalment resulta. Com diu el teòric italià Ezio Manzini, com si es tractés d’una fórmula, més benestar igual a menys usos de recursos naturals i més sociabilitat.”