Sota el lema Situa’t i viatja en el temps, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i l’Ajuntament de Terrassa han presentat Terrassa Augmentada, la nova aplicació per a mòbils i tauletes que permet conèixer el passat industrial i modernista de Terrassa a partir d’un itinerari autoguiat. L'aplicació convida a recórrer els principals símbols de la ciutat (com el Vapor Aymerich, Amat i Jover o la Masia Freixa) així com alguns elements patrimonials més desconeguts, com les Cases de Cal Maurí.
Jaume Perarnau, director del mNACTEC i Teresa Casals, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Terrassa han coincidit en destacar la tasca del museu per estar al dia en noves tecnologies i donar a conèixer el passat de la ciutat. El director del mNACTEC també ha posat accent en “el treball transversal que s’ha portat a terme amb l’Ajuntament de Terrassa i el finançament proporcionat pel projecte europeu CreativeCH”.
Realitat Augmentada per visualitzar el món real i el virtual en temps real. L’aplicació ha estat desenvolupada per la Unitat Audiovisual de la Fundació i2cat, un centre tecnològic que impulsa activitats d’R+D+i en l’àmbit de les TIC i de la Internet del Futur. Mercè López, Coordinadora de projectes d’i2CAT, ha destacat que la realitat augmentada “permet als usuaris visualitzar el món real i el virtual en temps real, superposant fotografies històriques dels edificis més emblemàtics de la Terrassa industrial”. Per tal de visualitzar com eren els edificis antigament, només cal situar-se sobre els marcadors col·locats al terra, davant de cada punt d’interès.
Realitat Augmentada... i molt més. A més de la realitat augmentada, a cada punt de l’itinerari s’ofereixen continguts multimèdia: àudios, fotografies i vídeos pensats per a tots aquells que vulguin saber una mica més del passat industrial i modernista de Terrassa d’una manera lúdica i divertida.
Terrassa Augmentada s’emmarca dins el CreativeCH, un projecte europeu cofinançat per la Comissió Europea (FP7), que enforteix la cooperació i la innovació mútua entre institucions en els àmbits del patrimoni cultural digital, de la ciència i la tecnologia, i de les indústries culturals i creatives. El projecte posa especial èmfasi en la participació activa dels joves i, per tal d’optimitzar l’experiència d’usuari, Terrassa Augmentada compta amb la col·laboració d’alumnes de l’INS Torre del Palau, els quals han fet propostes de millora per a l’aplicació després de testejar-ne una versió beta realitzant una ruta pels diferents punts de l’itinerari.