Una exposició sobre el Telèfon de l’Esperança dóna a conèixer la ingent tasca que aquest servei d’atenció telefònica ofereix a moltes persones que necessiten suport, informació o ser escoltades, coincidint amb els 45 anys de la seva existència a Barcelona. La mostra es pot visitar els dies 8, 9, 10 i 11 de maig a la Sala d’Actes de les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona.
L’exposició “Paraules i silencis” explica l’evolució d’aquest servei des de la seva fundació fins al moment actual mitjançant textos, fotos, articles de premsa, la relació dels guardons aconseguits o diversos telèfons utilitzats en un servei que en l’actualitat rep una mitjana de 58 trucades diàries.
L’acte inaugural tindrà lloc el 8 de maig, a les 18.30 hores. Hi assistiran la secretaria general del Departament de Benestar Social i Família, Maria Dolors Rusinés; el comissionat de l’Alcaldia de Coordinació Institucional de l’Ajuntament de Barcelona, Carlos Domingo; la presidenta del Patronat de la Fundació Ajuda i Esperança, Maria Rosa Buxarrais; la directora del Servei, Maria Neus Calleja, i un dels patrons de la Fundació, Robert Rodergas. Finalitzat l’acte, el filòsof i teòleg Francesc Torralba pronunciarà la conferència “La saviesa d’escoltar”.
El servei va ser creat pel sacerdot i psicòleg Miquel Àngel Tarribes el 1969, que va iniciar l’activitat en un pis de la plaça Letamendi, amb un sol telèfon i amb el suport d’amics seus. La segona etapa comença el 1987 amb la constitució de la Fundació Ajuda i Esperança, un fet que va suposar un pas endavant molt important en la gestió i l'organització del Telèfon de l’Esperança, que ha atès 409. 707 consultes en aquesta segona fase de la seva història.
El Telèfon de l’Esperança ha rebut 19.935 trucades el 2013, un rècord històric que suposa un increment del 14% en dos anys. Un rècord que es pot atribuir a la situació de crisi que colpeja amb virulència molts ciutadans. El 59,46 % de les trucades tenen una durada d’entre 15 i 60 minuts, i el 42,11% corresponen a malalties psíquiques. El perfil majoritari de les persones que busquen suport al 93 4144848 és el d’una dona d’entre 31 i 70 anys i el 51,59% dels usuaris parlen en català.
Les trucades les atenen, desinteressadament, 178 voluntaris amb torns que cobreixen totes les hores del dia i tots els dies de l’any. Aquests voluntaris, majoritàriament amb estudis superiors, ofereixen una dedicació mínima de 10 hores al mes. Dues vegades l’any es realitzen processos de selecció i incorporació de nous voluntaris després d’una formació específica per a aquesta activitat.