El nou festival Embarrat acollirà, del 6 al 24 de juny, l’art més contemporani a l’emblemàtica fàbrica reconvertida en museu de la mecanització agrària. El certamen obre una convocatòria per trobar els artistes que formaran part d’una de les exposicions,
La gran màquina.
Arriba un nou i ambiciós festival de creació contemporània, que se celebrarà a Tàrrega el mes de juny i que vol que la capital de l’Urgell creixi com a pol cultural, també pel que fa a les arts plàstiques. Des de les naus modernistes del Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega (antiga fàbrica Trepat), indret d’origen de la transformació social i industrial a les terres de Lleida, s’impulsa l’Embarrat. Per primera vegada, un espai museu-industrial acull un projecte d'art contemporani.
Si l’any 1931 un embarrat era un sistema proveïdor d’energia a la maquinària simple, ara el concepte canvia per convertir-se en un espai de creació que dialoga des del passat industrial recent amb la modernitat més absoluta a través de l’art i el pensament. El festival està organitzat conjuntament per Intersecció i el Museu de Mecanització Agrària Cal Trepat (Ajuntament de Tàrrega), que enguany celebra el seu centenari. A més, compta amb col·laboració de l'Institut d’Estudis Ilerdencs.
Un llibre de Joan Fontcuberta i dues exposicions. Joan Fontcuberta ha estat l’artista convidat a col·laborar en aquesta primera edició de l’Embarrat, al qual se li ha proposat la creació d’un treball específic sobre la Fàbrica Trepat. A dia d’avui, el fotògraf ja ha fet quatre visites a l’espai de Cal Trepat, el resultat de les quals serà un llibre, Trepat, que tindrà unes 160 pàgines i contindrà la visió particular d’aquest artista català sobre aquest patrimoni targarí. Fontcuberta ens proposa un llibre de ficció que partirà del material heretat de la Fàbrica Trepat: fotografies, documents, publicitats, en combinació amb les fotografies.
L’artista ha trobat a la Fàbrica Trepat un gran inspiració i similitud amb les avantguardes històriques europees i americanes, i ha volgut que aquest llibre esdevingui un homenatge als pioners de les tendències fotogràfiques de la primera meitat del segle XX: el constructivista Rodchenko, el surrealista Man Ray, el documentalista americà Walker Evans o els representants de la Bauhaus Moholy Nagy o el matrimoni Becher, entre altres. Trepat serà editat per Editions Bessard (París) i tindrà distribució internacional. Es presentarà a nivell mundial a Tàrrega el dia 6 de juny. La presentació s’acompanyarà d’una exposició.
El segon dels grans pilars de l’Embarrat és l’exposició La Gran Màquina, que reunirà entre 8 i 12 artistes actius, emergents i compromesos, que amb les seves obres constituiran aquesta exposició que s’ubicarà a l’interior de l’antiga Fàbrica Trepat (ara museu) i s’inaugurarà dins de les dates del Festival Embarrat. La convocatòria ja és oberta, i el termini de recepció d’obres estarà obert fins al 28 d’abril de 2014. El Premi Embarrat serà dotat amb 2.000 euros. En aquesta línia de l’Embarrat, de compromís amb els nous artistes, el festival ha comptat amb el jove artista targarí Jaume Ribalta, que firma el cartell del festival.
Una programació multidisciplinar, participativa i per a tots els gustos. Pel que fa a la resta de la programació, l’Embarrat celebrarà nombroses activitats que comprendran un ampli ventall de disciplines artístiques, que inclouen concerts, tallers, exposicions i un mercat de llibres d’art i d’autor. El festival acollirà una exposició de l’artista targarina Olga L. Pijoan, que vol reivindicar-la a ella i a Guillem Viladot. La mostra serà comissionada per Josep Miquel Garcia, en col·laboració amb la Fundació Guillem Viladot "Lo Pardal".
El llibre d’artista i els autoeditats són en l’actualitat un suport molt emprat entre els creadors i artistes d’avui. És per això que es convidarà a les petites editorials i artistes que s’autopubliquen els seus llibres a participar a l’Embarrat exposant les seves creacions. Un altre de les perles del festival serà la instal·lació Biblioteca de cuerdas y nudos, de l'artista José Antonio Portillo. Un espectacle dirigit a totes les edats per fer volar la imaginació.
El 7 de juny tindrà lloc a la Plaça Trepat un vermut electrònic, que comptarà ambla presència dels artistes que formen part de La Gran Màquina i dels membres del jurat. Per als noctàmbuls s’ha previst un Pic-Nit, una programació musical que comptarà amb un servei de bar i restaurant, amb l’actuació de Bradien-Escoffet i diversos DJs que seran proposats pel festival MIRA, Live Visual Arts Festival de Barcelona.
Dues activitats participatives completen la programació. Per un costat, CanCal Tàrrega, una instal·lació interactiva que permet situar sobre el mapa els noms i malnoms de les cases del país (
www.cancal.cat); i per altra banda, els Estris_alçados, uns pals extensors de fins a 6 metres de llargada que permeten fer fotografies descobrint noves perspectives i obtenint noves visions. Una intervenció fotogràfica, itenerant, oberta i participativa on el públic podrà podrà capturar instantànies des del cel de Tàrrega a través d'un enginyós sistema ideat per l'artista Albert Gusi. (
www.albertgusi.com)
A les imatges, a dalt, Cal Trepat, seu del festival (foto Joan Fontcuberta); a sota, Joan Fontcuberta a Cal Trepat i "La Gran Màquina".