2024 Inserció Bonart Segell IMPULSA CULTURA

Opinió

L'última reforma de l'IVA en el sector de l'art

L\'última reforma de l\'IVA en el sector de l\'art

El passat 24 de gener, el Consell de Ministres va aprovar la modificació de l’IVA aplicable als lliuraments d’objectes d’art, que va rebaixar d’un 21% al 10% el tipus impositiu de l’impost.

Aquest anunci va ser una sorpresa i un desconcert per a tot el sector (galeristes, artistes, col·leccionistes,…) inclosos els que treballem en lluita constant per modificar aquesta dura situació fiscal en què malviu el panorama cultural espanyol, comparat amb altres països de la Unió Europea, com ara França o Itàlia, l’IVA dels quals és del 10%, o Alemanya, on és del 7%.

Una eufòria que aviat es va tornar agredolça, atès que desgraciadament la mesura del Consell de Ministres no millora substancialment l’escena tributària de l’art. De fet, en relació amb les importacions i els artistes la situació es deixa igual com estava abans de la pujada de l’IVA fins al 21%, però amb dos punts més, això és de la tributació d’abans, un 8%, a l’actual 10%.

Però què ha suposat exactament la recent modificació de l’IVA aplicable als lliuraments dels objectes d’art?

D’una banda, s’ha modificat l’IVA de les importacions d’art, antiguitats i objectes de col·lecció, el qual s’ha reduït del 21% al 10%. Aquesta reducció és aplicable a qualsevol importador, ja sigui artista, galerista, col·leccionista, marxant d’art, etc.

Així mateix, s’ha aprovat una altra reducció, encara que en aquest cas únicament beneficia els artistes o els seus hereus, que a partir del passat 25 de gener ja tributen un 10%. És a dir, qualsevol venda que realitzin directament anirà a un IVA reduït del 10%. Situació aquesta que millora la del 21%; però, com ja s’ha assenyalat, empitjorada si la comparem amb el 8% que tributaven abans de la pujada de l’IVA.

La reducció també beneficia els empresaris o professionals diversos del món dels revenedors (llegeixi’s no galeristes, ni antiquaris, ni marxants,…) quan tinguin, per llei, dret a deduir-se íntegrament l’impost per adquisició o importació. Posem com a exemple una societat que no es dediqui al món de l’art i que empaqueta una obra que va adquirir en el seu moment amb destinació a la sala de juntes de la seu de la societat.

Finalment, se’n beneficien les adquisicions intracomunitàries d’objectes d’art quan el venedor dels quals (venedor d’un altre estat membre de la Unió Europea) sigui un artista, els seus hereus o un empresari o professional diferent del revenedor habitual.

En conseqüència, aquesta modificació de l’IVA deixa, lamentablement, fora del benefici dels revenedors abans esmentats els galeristes, que han de continuar facturant el 21% d’IVA. Encara que per a ells i altres revenedors sí que s’ha inclòs en aquesta reforma un nou supòsit per al règim dels béns usats, objectes d’art, antiguitats i objectes de col·lecció, en què podran aplicar l’IVA especial en comptes de l’IVA general.

(*) Sòcia de NIAL. Art Law. Advocada especialista en el mercat de l’art.

A la imatge, Arcomadrid 2014. Muntatge d’un estand. Els galeristes van mostrar el seu desconcert a l’hora d’aplicar l’IVA. (Foto Edsanca-Arco).

IVA
Baner-180x180-px40_MNACTEC_Banner-180x180

Et poden
Interessar
...

Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90