El Memorial Democràtic i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb el grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), l’ACNUR, el Centre de Recursos de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Portbou, organitzen a Portbou, el 16 de maig, una jornada dedicada a l’exili per a estudiants de secundària.
És previst que a la Jornada hi participin uns 200 alumnes d’ESO i Batxillerat i 18 professors d’instituts de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Sentmenat, Barcelona, Figueres i Vilafant. A més de sensibilitzar i donar a conèixer als estudiants l’exili del 1939, la jornada serà un homenatge amb motiu del 75è aniversari de la Retirada. També es donarà a conèixer l’exili com a fet del nostre passat i present, vinculant-lo amb els exilis actuals de la mà d’ACNUR, i s’explicarà com l’exili de 1939 va ser el primer d’un episodi més ampli de la deportació d’espanyols als camps nazis. A més, es donarà a conèixer Portbou com a patrimoni històric, en ser un dels passos de fugida més utilitzats el gener del 39.
La jornada, que començarà a les 11.00 hores, serà inaugurada pel l’alcalde de Portbou, Josep-Lluís Salas, i pel director de Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona, Albert Bayot. Els estudiants pujaran al Coll dels Belitres acompanyats de Serge Barba, fill d’exiliats republicans i expert en exili republicà. Allà tindrà lloc un homenatge als exiliats amb les intervencions del director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos, i del director del MUME, Jordi Font. Els participants faran també un minut de silenci en record dels exiliats.
Més tard tindrà lloc un acte a la sala de teatre de Portbou, on els estudiants llegiran textos literaris referents a l’exili. Intervindran també Manel Vila, vocal de la Junta Directiva de l’ACNUR, i dos testimonis de l’exili: Lluïsa Miralles, exiliada del 39, i una persona refugiada colombiana. La jornada clourà a les 17.00 hores.