El dia 22 de maig, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la inauguració de l’exposició“Premsa i dictadura: l’abat Escarré a Le Monde”,que tindrà lloc a la seu de l’Arxiu Històric de Girona. Presentarà l’acte Teresa Carreras Riera, presidenta de l’APEC, i, seguidament, Narcís-Jordi Aragó pronunciarà una conferència sobre l’impacte de les declaracions de l’abat de Montserrat a Girona. Finalment, es projectarà el documental L’abat Escarré. 50 anys de memòria. El ressò de les declaracions de Le Monde (14-11-1963). L’exposició es podrà visitar del 23 de maig al 13 de juny de 2014.
Aquesta és una mostra commemorativa del cinquantenari de la publicació al rotatiu francès d’una entrevista a l’abat del Monestir de Montserrat, Aureli M. Escarré i Jané (1908-1968), que va provocar fortes reaccions al règim polític d’aleshores i va significar un tombant per als catòlics catalans, en el context de la dictadura franquista. La difusió de l’opinió de l’abat en un diari tan influent com Le Monde provocà que, pocs dies després i en plena irritació del ministre d'Informació i Turisme franquista, Manuel Fraga, es clausurés l’entitat Òmnium Cultural i s’assaltés el Casal de Montserrat a Barcelona. Les conseqüències polítiques, però, no van aturar-se i la pressió insistent a què fou sotmesa la jerarquia catòlica, en connivència, tanmateix, amb el règim franquista, va provocar l’exili a Itàlia de l’abat montserratí, que s’esdevingué l’any 1965. Les declaracions de l’abat Escarré propugnaven la defensa de la justícia social, la democràcia, la llibertat i la identitat catalana. Les seves paraules van fer públic un corrent d’opinió creixent entre catòlics catalans que volien un futur democràtic per al seu país i una funció i una actitud diferents de l’Església en conjunt.
L’exposició “Premsa i dictadura: l’abat Escarré a Le Monde”ha estat produïda per l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) i el periodista Josep M. Cadena i l’historiador i advocat Josep Cruanyes n’han estat els comissaris. Va inaugurar-se el mes de novembre passat al Col·legi de Periodistes de Barcelona i, després de romandre al Palau Robert i a les universitats Autònoma de Barcelona i de Vic, s’instal·la a Girona. Com a complement específic de l’exposició, la instal·lació a Girona incorpora algunes de les cartes enviades per l’abat Escarré a l’artista gironí Domènec Fita, amb qui mantenia una bona amistat, el fons del qual es conserva a l’Arxiu Històric de Girona.