El dia 5 de juny es presenta al Museu de Fotografia Contemporània Palau Solterra de Torroella de Montgrí la programació d’estiu, que contempla l’exposició Retrats de Guerra d’Agustí Centelles, la mostra dels guardonats al Premi de Fotografia 2014 i la reestructuració de la col·lecció permanent.
Agustí Centelles i Osssó (el Grau de València, 1909-Barcelona, 1985) és considerat el primer fotoperiodista català. La qualitat i l'oportunitat de les seves fotografies van fer que el seu treball fos reconegut internacionalment i que s’envoltés d’altres personalitats de la fotografia, com Josep Maria Sagarra, Pau Lluís Torrents o Josep Badosa. La seva càmera va retratar els Fets d'Octubre, els esdeveniments del cop d’estat i l’inici de la guerra. Són, precisament, les fotografies dels primers anys del conflicte les que integren aquesta mostra, que retrata com polítics, militars, líders revolucionaris, ciutadans i el mateix president Companys, es començaren a involucrar en la contesa. És el període de la lluita i els mítings a Barcelona, de la revolució i l'ebullició social dels ciutadans, el que és captat per la càmera de Centelles, ja un fotògraf consagrat dins i fora del país.
Així mateix, el Premi de Fotografia 2014 —que en aquesta disciplina arriba a la seva 3a edició—, compta amb una selecció de trenta-set propostes, d'entre les més de tres-centes obres presentades. El jurat —composat pels fotògrafs Juan Bufill i Pedro Madueño, el col·leccionista Rafael Tous, el galerista Hubert de Wangen, el president de la Fundació, Antoni Vila Casas, el patró de la Fundació, Antonio Sagnier i la directora d’art, Glòria Bosch—, farà públic el nom dels autors premiats i donarà per inaugurada l'exposició de les obres seleccionades.
El Museu completa la temporada d'estiu amb la renovació de la col·lecció permanent del fons de fotografia que, sota el títol Traces de memòria, traça un itinerari expositiu que es desplega entorn d'un seguit de conceptes com Translacions, Absències o el recentment incorporat Territoris, dels quals emanen les mirades particulars i heterogènies dels seus creadors. Autors que responen a un espai-temps divers, però que conflueixen en una mateixa idea o concepte, que ens interpel·la en espera de les nostres percepcions. El projecte compta amb més de 87 autors i 308 obres exposades, entre les quals es troben les noves adquisicions d'autors com ara Anna Malagrida, Montse Faixat, Jordi Bernadó, Antoni Abad, Rafael Tirado i Javier Vallhonrat, entre d'altres.
El Museu Palau Solterra esdevé únic arreu del territori nacional, en tant que reuneix una valuosa col·lecció de fotografia contemporània que centra el seu interès principal en la representació d'artistes catalans; des de Francesc Català-Roca, Xavier Miserachs, Pilar Aymerich, fins a Joan Fontcuberta, Toni Catany o Isabel Rocamora. Així mateix, la mirada del col·leccionista s'ha sentit captivada per la força interpretativa d'autors nacionals i internacionals, com ara Chema Madoz, el tàndem Bleda&Rosa, Santos Montes, Alberto Garcia-Alix, Raúl Belinchón o els americans Robert Mapplethorpe, Otto Lloyd, George S. Zimbel o Jeff Cowen, entre d'altres propostes internacionals.
Per últim, el Museu presenta, com cada any a l'espai en Trànsit, una nova proposta de l'Artista del fons que, enguany, dediquem a Margarita Andreu (Cercs, 1953 - Barcelona, 2013), de qui s'exposen dos dibuixos, una escultura i dues fotografies de la sèrie Museus, amb un text sobre l’artista de la crítica d’art Susanna Portell. Andreu és creadora d’un treball que reflexiona entorn de les relacions existents entre la llum i l’espai, el ple i el buit i el color i la transparència, en muntatges que recreen una dimensió arquitectònica i tridimensional. La fotografia, en la seva obra, s’articul·la com una continuïtat de la concepció i construcció de la poètica del buit sorgida de la idea d’ambigüitat, fugacitat i parcialitat.
L'acte d'inauguració de les noves exposicions temporals d'estiu se celebrarà el dia 7 de juny a les 19:30 h. i comptarà amb els parlaments del president de la Fundació, Antoni Vila Casas; de la directora d'art, Glòria Bosch, i del comissari de la mostra Retrats de guerra, Daniel Giralt-Miracle. Tot seguit, es procedirà a la lectura del veredicte del Premi de Fotografia 2014. Conclourà l'acte l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon i Pulido.