El Museu d’Art de Tarragona presenta, fins al 29 de juny, NIX,d’Àlvar Calvet.
L’obra d’Àlvar Calvet es caracteritza per cercar un art participatiu i per l’aproximació a tot tipus de col·lectius, una aproximació motivada per la preocupació social i per la voluntat de convidar l’espectador a conèixer realitats sovint desconegudes.
NIX, d’artistes com a cecs, de cecs com a artistes va sorgir a partir de la preparació d’una exposició de Calvet a Madrid l’any 2012.
Calvet es va ocupar de la ceguesa o de la no-llum a partir d’unes entrevistes realitzades a sis persones amb greus problemes de visió.
Les entrevistes van generar una important documentació i informació que va ser objecte d’una anàlisi de les respostes i interaccions. Amb aquest material, i el contacte directe amb el col·lectiu, Àlvar Calvet va anar desenvolupant una sèrie d’obres en què es concreten les seves reflexions sobre el tema de la ceguesa o de “la no-llum”. “El meu treball –explica Calvet– ha anat evolucionant de l’interactiu cap al social, motivat per una preocupació entorn al fet educatiu en l’ésser humà i concretant-ho els últims anys en col·lectius que podríem classificar com a marginals en un intent d’apropar unes realitats a unes altres, unes persones a unes altres.”
Les seves creacions més recents alteren les relacions usuals entre el vident i l’invident. Com el títol de l’exposició, NIX –la personificació i deessa de la nit a la mitologia grega i romana–, Calvet sotmet els col·laboradors i ell mateix, a la nit més fosca. Els vidents es troben en en el lloc de l’altre, en el de l’invident.
A la imatge, Nit, Noche, Night (detall), 2012 d'Àlvar Calvet.