FCC-Segell-banner4
Inaugurada la setmana cultural portuguesa

Notícies

Inaugurada la setmana cultural portuguesa

bonart barcelona - 11/06/14
La-Galeria-201602-recurs180x180
Ha estat inaugurada oficialment a Barcelona la setmana cultural portuguesa, la vuitena edició de l'esdeveniment promogut pel Consolat General de Portugal a Barcelona i l'Institut Camões, en col·laboració amb diverses entitats de la ciutat.  Paulo Teles da Gama, Cònsol de Portugal a Barcelona, ha destacat la necessitat de buscar vies de simbiosi per crear ponts culturals entre Catalunya i Portugal. El país veí recalca la importància de la cultura per destruir fronteres i obrir camí a projectes en comú. La proposta converteix la ciutat comtal en una festa lusitana, que commemora el Dia Internacional de Portugal el 10 de juny.

L’exposició Lanzarote, la finestra de Saramago, del fotògraf João Vilhena, és el punt de partida d’una setmana plena d’activitats que vol donar a conèixer la cultura i les tradicions del Portugal. La programació inclourà, també, l’exposició d’art contemporani Diaris de suro. L’arbre del temps, una mostra de la poesia i les interpretacions artístiques que inspira l’arbre. La projecció de dos migmetratges del cineasta portuguès Paulo Abreu i la instal·lació gegant en suro de Salvador Dalí completaran la celebració.

Un retrat íntim de Saramago, plat fort de la programació. El fotògraf portuguès João Vilhena presenta una llegendària mostra de 29 imatges de gran format amb què posa de relleu com l’illa de Lanzarote va transformar l’escriptor, novel·lista, poeta, periodista i dramaturg José Saramago. L’exposició, que romandrà oberta del 5 al 27 de juny, es va inaugurar ahir, 10 de juny, a la Biblioteca de la Sagrada Família amb la presencia de Pilar del Río, vídua de l'únic Nobel de llengua portuguesa, i del fotògraf.

La mostra és un viatge entre el passat i el present de fotografies preses a Saramago a Lanzarote, illa on va anar a viure a partir de l’any 1993. L’any 1998, João Vilhena va fer-li 9 fotografies amb motiu de la concessió del Premi Nobel de Literatura el 1998; i 15 anys més tard, el fotògraf va prendre 20 instantànies més al paisatge de l’illa, que capten captar la bellesa de l’illa que va fascinar Saramago. L’exposició també conté la projecció d’un vídeo i textos extrets de l’obra Cuadernos de Lanzarote, escrit per Saramago entre 1993 i 1997, que vol acostar un retrat íntim de l’autor a la seva darrera etapa, fins que va morir el 2010.

Dins el marc de l’exposició destaquen la lectura de contes de José Saramago a càrrec de la Pilar del Río el dimecres 11 a les 18.00h, així com el passi del documental José y Pilar el dissabte 14 a les 18.00h. El dimarts 17, a les 19.00h també es podrà gaudir del diàleg entre Joan Morales i Francesc Ponsa al voltant de l’obra el personatge de Saramago

João Vilhena, artífex del projecte, ha col·laborat en revistes internacionals de renom com Le Monde, Elle, Màxima, Marie Claire i Ler, entre d’altres. A banda d’aquesta vessant més literària, també ha exposat la seva obra arreu del món a Frankfurt, Lisboa, Barcelona, Dublín, Istanbul i Nova York. Destaca, també, la seva vinculació amb la literatura, amb la coautoria de deu llibres de fotografia.

El suro, font d’inspiració artística. Un dels pilars de la setmana cultural portuguesa és l’exposició d’art contemporani Diaris de Suro, una mostra comissariada per l’artista Elisa Ochoa, un diari visual d’obres inspirades en el suro, element lligat indefectiblement al paisatge i a la sensibilitat de Catalunya i de Portugal.

L’exposició s’inaugura el 12 de juny al convent de Sant Agustí, i romandrà oberta fins al 28 de juny. La mostra ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Millenium BCP, AICEP de Barcelona, l’hotel Pestana Arenda, de Amorim i de l’empresa de transports Luis Simoes.

Una setmana plena d’activitats. L’acte cultural s’allargarà durant tota la setmana. A banda de les activitats de vessant més expositiva, destaquen les projeccions de Barba i O Facínora (El brivall), dos migmetratges del cineasta portuguès Paulo Abreu que es podran veure a la Filmoteca de Catalunya l’11 de juny. La proposta audiovisual destaca per ser una creació de revisitacions del cinema clàssic mut fetes per un director que ha treballat per a les principals bandes de pop-rock portugueses.

La setmana cultural culminarà amb la instal·lació prevista el 29 de juny, i que es desenvoluparà durant els propers cinc dies, d’un retrat gegant en suro de Salvador Dalí a càrrec de l’artista americà Scott Gundersen. Aquesta mostra tindrà lloc als Jardinets de Gràcia de Barcelona, indret on tradicionalment el Consolat i la comunitat portuguesa resident a Catalunya han celebrat el Dia de Portugal.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells