“El futur és obert: exploreu-lo i compartiu-lo”. Amb aquest missatge el creador de Wikipedia, Jimmy Wales, ha tancat la 5a edició del Fòrum Impulsa, que s’ha celebrat a l’Auditori-Palau de Congressos de Girona. Més de 1.200 persones, majoritàriament joves, han seguit el Fòrum que s’ha convertit en la plataforma per donar a conèixer iniciatives i experiències d’èxit basades en la col·laboració.
«Fòrum Impulsa: oberts i col·laboratius» era el lema d’aquesta nova edició del Fòrum Impulsa, que evoluciona per consolidar-se com la plataforma on els joves inquiets es troben, connecten i activen els seus talents per a la transformació social. Després que les dues darreres edicions se centressin a explorar el potencial de la col·laboració, en l’edició d’aquest any s’han mostrat els resultats d’iniciatives basades a combinar recursos i capacitats distribuïdes per generar valor per a totes les persones que hi participin i també per a la societat en general.
En aquest sentit, en l’obertura, el president de la Fundació Príncep de Girona, Antoni Esteve, ha demanat als assistents que “sigueu oberts, col·laboreu, participeu i comprometeu-vos”. Un missatge que ha reiterat l’expresident del Banc Mundial, James D. Wolfensohn, que ha insistit que “el nostre futur no serà un món de caixes aïllades, sinó un món que es comunicarà globalment i de manera instantània”.
Antonin Léonard, impulsor del moviment col·laboratiu Ouishare, ha assegurat, per la seva banda, que “hi ha un nou món que tot just comença a sorgir i vosaltres el creareu” i ha afegit que “si comenceu a compartir, comprovareu que molta gent vol compartir amb vosaltres”. Paul Mockapetris, creador de les identitats a Internet, ha aprofundit en aquest missatge i, en l’àmbit de la tecnologia, ha afirmat que “l’important és qui hi participa, que sigui una tecnologia disponible per al màxim de persones”, mentre que Andreu Veà ha destacat que “cal valorar la potència que té donar coses, d’oferir-les a la societat perquè les pugui millorar”. Una lectura que, des de l’àmbit de la investigació científica ha compartit la creadora de l’editorial PLOS, Elisabeth Marincola, que ha afirmat que “estic convençuda que un flux totalment lliure de la informació permetrà avançar més de pressa i millor en la recerca i això és bo per a la ciència, per a l’educació, per als contribuents, per als metges, per als pacients i per a tots nosaltres”.
Des de l’àmbit de la recerca, José Manuel Leceta, ha destacat que “si volem que la societat del futur rebi una educació més bona, evidentment necessitem mobilitzar les universitats, fer que tinguin un tarannà més emprenedor”
El conseller delegat de Repsol Josu Jon Imaz ha destacat, en un diàleg amb Antonella Broglia, la importància de l’entorn i ha assegurat que “necessitem un país que doni oportunitats a la gent i això s’aconsegueix amb l’educació, la tecnologia i la indústria”.
El creador de Shareable, Neal Gorenflo, ha estat també contundent i ha afirmat a Impulsa que “és el moment de córrer cap a aquesta frontera perquè en depèn la vostra vida: compartir us pot salvar la vida”.
Després de l’actuació de Berklee College of Music, la clausura del Fòrum ha anat a càrrec de Jimmy Wales que ha explicat com el seu projecte ha evolucionat, des de Wikipedia a Wikia: “la suma del coneixement humà va ser el començament, ara el nostre projecte és donar accés a la suma del coneixement a tot el món”.
La ponència de Jimmy Wales ha tancat dos dies d’activitats que es van iniciar el dia 26 de juny amb els Close Encounters i les Open Sessions, que van comptar amb la participació, entre totes les propostes, de més de 600 persones. L’acte central de la jornada va ser la cerimònia de lliurament dels Premis Fundació Príncep de Girona, que van presidir els Reis d’Espanya. Els guardonats amb els Premis Fundació Príncep de Girona 2014 són el pintor Hugo Fontela (Arts i Lletres); l’empresari biosanitari Ignasi Belda (Empresa); els investigadors Alberto Enciso i Rui Miguel Dos Santos (ex aequo Recerca Científica) i Mohamed el Amrani (social) i, com a entitat, la institució Valnalón.
A la imatge, Jimmy Wales.